Een gevecht voor HR: de organisatie innovatiever maken

0

Probeert u de organisatie waar u voor werkt innovatiever te maken? Dan is het tijd om als HR-professional persoonlijk leiderschap te omarmen. Volgens lector Persoonlijk Leiderschap & Innovatiekracht Jelle Dijkstra is dat de sleutel tot positieve, doorzettende innovatie.

Verschillende HR-afdelingen proberen de organisatie waar zij voor werken al een tijd te innoveren. Lector Persoonlijk Leiderschap & Innovatiekracht Jelle Dijkstra is van mening dat HR deze lange strijd kan winnen. Persoonlijk leiderschap is namelijk een cruciaal aspect om bedrijven te een boost te geven. Het enige wat HR in de weg staat zijn de hiërarchische bedrijfsstructuren en gebrek aan ruimte voor experimenten.

Leiderschap bloeit

Het onderwerp leiderschap bloeit al steeds onder HR-professionals. Allereerst staat de wereld bol boeken en adviezen over leiderschap en management. Vaak met een hoog ‘wijsheid achteraf’-gehalte waar u het moeilijk mee oneens kunt zijn. Maar de onderwerpen leiderschap en management volgens leiderschapshoogleraren als Janka Stoker en Harry Garretsen te belangrijk om af te doen met simpele adviezen. Daarom leggen onder meer zij op praktische wijze uit waarom dit zo van belang is en welke rol HR daarbij kan spelen. Vooral omdat er de laatste jaren vernieuwend onderzoek is gedaan naar de effectiviteit van leiders en het belang van management voor organisaties.

Zo groeit de belangstelling voor persoonlijk leiderschap ook met algemene leiderschap mee. De term persoonlijk leiderschap wordt in Nederland echter regelmatig verward met zelfleiderschap. Maar bij persoonlijk leiderschap kan iemand zichzelf én het bedrijf leiden en beïnvloeden. Bij zelfleiderschap kan iemand alleen zichzelf sturen. Volgens Dijkstra hangt persoonlijk leiderschap samen met het sterke gevoel om te innoveren. Toch vinden organisaties het in de realiteit moeilijk om die innovatiekracht te realiseren en faciliteren.

Persoonlijk leiderschap

Hoe kan HR deze lange strijd dan toch winnen? Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat innovaties uit (technische en sociale) vernieuwingsprocessen bestaan, waardoor werknemers kunnen innoveren en meebewegen wanneer de organisatie daaraan toe is. Om dit goed door te kunnen zetten, moet HR persoonlijk leiderschap beheersen. Denk daarbij aan initiatief nemen, analytisch denken en discussies over ideeën of voorstellen opwekken. Tot slot moet er een – voor ieder – goed besluit uitkomen. Het is echter wel aan HR om medewerkers die ruimte te bieden. Zo kunnen zij bijvoorbeeld wekelijks projecten starten en afronden, nevenactiviteiten doen of met een innovatiecentrum werken.

Bedrijfsvisie

Om de hiërarchische bedrijfsstructuren en gebrek aan ruimte voor experimenten te doorbreken, heeft HR de skills van een persoonlijke leider nodig en discipline. Dijkstra: ‘Ik hoor HR-professionals vaak pleiten voor een positie in het managementteam, maar ik zie te vaak dat HR aan de bestuurstafel eigenlijk heel weinig brengt.’ Daarom moet het een basishouding worden om als bedrijf vitaal te blijven en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Zowel management als HR hebben tenslotte dezelfde bedrijfsvisie: samenhang en ontwikkeling door meer innovatie.

 

  • Weet u wat de waarde van leiderschap is en de meetbare rol van HR? U vindt het in de antwoordbank van XpertHR. Alles over leiderschap!

 

Bron: Tekstwerkplaats

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.