Diversiteit goed voor prestaties

2

Onderzoek van bedrijfskundigen prof. dr. Janka Stoker en dr. Floor Rink van de Rijksuniversiteit Groningen laat zien dat hoger opgeleiden in deze crisistijd behoefte hebben aan vrouwelijk leiderschap.

Typisch mannelijk machtsstreven en graaigedrag veroorzaakten de economische crisis. We willen nu meer vrouwen aan het roer.

Diversiteit
Wie durft het nog tegen te spreken? In Nederland zitten te weinig vrouwen in hogere bestuurlijke functies. Rink: ‘Iedereen weet wel dat het vanuit morele overwegingen goed is om diversiteit na te streven. Een bedrijf moet een afspiegeling zijn van de maatschappij. Maar niet veel mensen weten dat diversiteit ook goed is voor de prestaties. Er is steeds meer onderzoek dat daarop wijst. Bedrijven waar vrouwen en mannen samen de leiding hebben presteren beter.’

Onderzoek
Hoger opgeleiden voelen kennelijk aan dat vrouwelijk leiderschap meerwaarde heeft want in tijden van crisis hebben we liever een vrouw aan het roer. Stoker en Rink deden onderzoek onder 1.700 lezers van Intermediair. Tijdens het onderzoek legden ze een aantal dilemma’s voor aan deze hoger opgeleiden. Rink: ‘De voorkeur voor diversiteit in leiderschap in tijden van crisis is al veel vaker aangetoond in verschillende landen en bij verschillende organisaties. Maar het was nog niet eerder onderzocht waarop die voorkeur precies gebaseerd is. Ons onderzoek laat dat zien. Hoger opgeleiden willen in crisistijd liever een vrouwelijke manager omdat ze vinden dat vrouwen over het algemeen beter luisteren, minder directief zijn en werknemers meer laten meedenken over de koers van het bedrijf.’

In het hol van de leeuw?
Maar in board rooms en old boys networks wordt daarover vaak anders gedacht: vrouwen maken de zaken alleen maar moeilijker. Stoker: ‘Als je allemaal op dezelfde manier denkt, gaat besturen heel soepel. Je begrijpt elkaar en hebt aan een half woord genoeg. Als er opeens een vrouw een mannenbestuur komt binnenwandelen, wordt dat een stuk lastiger. Diversiteit heeft meerwaarde, maar zeker in het begin is het gewoon lastiger.’ Zolang er maar weinig vrouwen in een bestuur zitten, verandert de cultuur overigens nauwelijks. In haar eentje tussen honderd mannen vertoont een vrouwelijke bestuurder al snel mannelijke bestuurstrekjes. Of ze raakt gefrustreerd dat haar inbreng niet gewaardeerd wordt en treedt af.

Glazen klif
Doordat vrouwen relatief vaak in tijden van crisis op hogere bestuursfuncties terecht komen en doordat ze in hun eentje tussen een legert mannen verzeild raken, is de kans op mislukken groot. Hebben ze het glazen plafond eindelijk doorbroken, zitten de vrouwen op een “glazen klif”. En voor ze het weten maken mannen weer de dient uit. Stoker: ‘Jeroen Smit, auteur van “De prooi”, zegt dat de enige oplossing om bestuursculturen echt te veranderen, is quota voor de top vaststellen.’ Rink stemt daarmee in. ‘Een bestuur moet voor ten minste twintig procent uit vrouwen bestaan want anders komt hun inbreng niet van de grond. Dat komt uit het onderzoek naar voren.’

Lees ook: Gezocht: meer topvrouwen en Raad van Bestuur gaat anders functioneren door vrouwen

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Wilga Janssen op

    Al hoewel ik, vanuit emancipatoir en maatschappelijk oogpunt ook graag wil dat er meer vrouwen aan de top komen, is het een wat te kort door de bocht stelling dat vrouwen alleen omdat ze vrouw zijn meer diversiteit brengen. Daarvoor moet je een slag dieper kijken naar de drijfveren van de verschillende personen, bijvoorbeeld met de drijfverentest van RealDrives die wij gebruiken. Alleen dan kun je zien of je voldoende diversiteit in drijfveren, waarden en focus in een team aanbrengt.

    Daarnaast willen hoog opgeleiden (en zij niet alleen maar ze werken in organisaties die zich daar vaker voor lenen) natuurlijk meer inspraak en invloed. Dat ze denken dat ze een vrouw in de bestuurskamer beter kunnen beïnvloeden, zegt nog niets over de effectiviteit van het bestuur waar die vrouw lid van is.

    En nogmaals, ik wil ook graag meer vrouwen in invloedrijke posities. En hecht grote waarden aan diversiteit vanwege de grotere input en ruimere blik.

  2. Ivo Borggreve op

    Eens met de bovenstaande reactie. Diversiteit helpt, overigens niet alleen van geslacht. Drijfveren maken echter kenbaar waarom de persoon in de top wil. Denk bijvoorbeeld aan Nina Brink.