De 10 wetten van goed leiderschap

0

‘Goede leiders hebben een duidelijke visie en inspireren anderen daarin mee te gaan. Ambities en doelen van de organisatie worden zo concreet en makkelijk uitvoerbaar.’ Reden genoeg voor HR om goed leiderschap uit te voeren.

Janka Stoker en Harry Garretsen (foto: Fjodor Buis)

Steeds vaker komt de discussie voorbij over de rol van HR en de rol van het management. En in hoeverre is leiderschap dan een belangrijk punt voor HR? Volgens Janka Stoker, hoogleraar leiderschap en organisatieverandering, en Harry Garretsen, hoogleraar internationale economie en bedrijfskunde, heeft elke organisatie bestuurders nodig die zowel over management- als over leiderschapskwaliteiten beschikken. ‘Met leiderschap bedoelen we een langetermijnvisie, anderen kunnen inspireren en in beweging krijgen. Goed management zorgt ervoor dat de dagelijkse, praktische zaken ook goed lopen,’ aldus Stoker in NRC.

10 wetten voor goed leiderschap

Stoker en Garretsen zijn van mening dat er met veel stelligheid over leiderschap wordt geschreven en gesproken. Maar wat zijn nu werkelijk de factoren die maken dat een leider invloed uitoefent op zijn of haar omgeving? De hoogleraren gaan in hun pas verschenen boek Goede leiders zweven niet in op de vraag hoe effectief leiderschap eruitziet. Daarbij zetten zij 10 wetten van goed leiderschap op een rij:

  1. Leiderschap en management zijn cruciaal voor het presteren van organisaties.
  2. Leiders zijn meestal effectiever dan managers.
  3. Goede leiders gebruiken feiten én gevoel
  4. Goed leiderschap vraagt om tegenmacht.
  5. Goede leiders combineren proces en inhoud.
  6. De effectiviteit van leiderschap is organisatie-specifiek.
  7. Leiders zijn geen willoos slachtoffer van veranderende omstandigheden.
  8. In een wereld van oprukkende robots blijft leiderschap cruciaal.
  9. Het stereotype van de ‘sterke’ leider is achterhaald maar hardnekkig.
  10. Verandering is van alle tijden – goede leiders kijken voorbij de waan van de dag.
Download de whitepaper

 

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.