Buurtzorg Nederland Werkgever van het jaar

6

Buurtzorg Nederland is verkozen tot Beste Werkgever 2011.

Index

♦ Sfeer van vertrouwen

Visie op HR
 

In het prestigieuze tevredenheidsonderzoek van Effectory won de thuiszorgorganisatie in de categorie van organisaties met meer dan 1000 medewerkers. Een bijzondere overwinning, want Buurtzorg Nederland kent geen leidinggevenden, en zelfs geen HR-afdeling.

De bijna 4000 medewerkers van Buurtzorg Nederland gaven hun werkgever uiterst hoge scores, met een 9,5 voor betrokkenheid als absolute uitschieter. Dankzij deze tevreden medewerkers wint Buurtzorg Nederland de jaarlijkse Beste Werkgever-award. Buurtzorg Nederland kenmerkt zich door zogeheten Buurtzorgteams: kleine autonome teams van wijkverpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden. In totaal zijn er in Nederland 380 van dergelijke teams met maximaal 12 verpleegkundigen.

Sfeer van vertrouwen

Bijzonder aan deze teams is het feit dat er geen leidinggevende aanwezig is. In P&Oactueel nummer 10 is een groot artikel gewijd aan organisaties zonder leidinggevenden. Directeur Jos de Blok zegt in dat artikel over zijn Buurtzorgteams: “Er is binnen de teams geen voorman of voorvrouw, ze moeten alles met elkaar oplossen. Ons uitgangspunt is dat vakmanschap en het verantwoordelijk omgaan met werk centraal staan binnen de teams. Er is dus een sfeer van vertrouwen waarbinnen medewerkers onderling kunnen zorgen voor elkaars functioneren.”
Terug naar index »

Visie op HR

Niet alleen kent Buurtzorg Nederland geen leidinggevenden, maar ook is er geen HR-afdeling. De Blok met zijn visie op HR: “Wij vinden dat iedere medewerker zelf met HR-beleid bezig moet zijn. Binnen de teams wordt nagedacht hoe ieders kwaliteiten en mogelijkheden optimaal benut kunnen worden.”
Terug naar index »

Dat deze organisatievorm bij de medewerkers aanslaat, bewijst de vandaag gewonnen prijs. Lees het uitgebreide verhaal van Buurtzorg Nederland vanaf 4 oktober in P&Oactueel.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

6 reacties

 1. Andries Bongers op

  Ik ben uiterst benieuwd hoe men met complexe problematiek rond de arbeidsrelatie omgaat en aan kennis komt. Misschien hr-kiosk ?

 2. Corrie Jaarsma-Bronger op

  Als ik lees hoe dit bedrijf ”georganiseerd” is, krijg ik het gevoel dat iedereen mag doen en laten wat hij/zij wil. Als ik dus iets NIET doe (eigen verantwoordleijkheid) is er niemand die mij daarop kan aanspreken. Er is geen gezagsverhouding. Er zullen ook in deze werkomgeving zaken op het personele vlak zijn die aandacht vragen. Hoe wordt hier dan mee omgegaan. De Directeur die aangeeft dat er geen voorvrouw/man is, verwacht wel erg veel van zijn mensen. (al wekt het verhaal de indruk dat het allemaal fantastisch is). De mensen moeten naast het werk de eigen organisatie managen. Als je niet over deze kwaliteit beschikt, wat gaat er dan gebeuren? Het is ook niet zichtbaar wat je niet kunt. Wat je niet weet of ziet, dat is het er niet. Ik blijf het volgen. Veel succes!

 3. Het is denk ik inderdaad goed om Buurtzorg Nederland te blijven volgen. Helemaal vrijheid blijheid zonder kaders is het namelijk ook niet, maar zeker wel opvallend non-hierarchisch. Zeker in een omgeving waarin organisaties behoorlijk ‘last’ hebben van regeldruk, bureaucratie en administratieve belasting. Medewerkers in de zorg willen het liefst zorgen (daarvoor kiezen ze immers het vak), zonder te veel regeltjes, procedures of managers die ze vertellen hoe ze moeten zorgen. Wat dat betreft is de aanpak van Buurtzorg Nederland een frisse wind. Het wordt in elk geval zeker gewaardeerd door medewerkers die eindelijk gewoon weer hun werk kunnen doen. Guido Heezen – directeur Effectory

 4. ex verzorgende op

  Ik verwacht dat de arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden het onder geschoven kind zijn gezien de belangstelling voor deze onderwerpen bij zorg medewerkers

 5. Gefeliciteerd Buurtzorg!!
  Het lijkt wel te functioneren als zelfsturende teams. Dit is weer het bewijs dat betrokkenheid, vertrouwen en eigen verantwoordelijkheid door medewerkers worden ervaren als voorwaarde om je werk correct en met plezier uit te voeren. Het lijkt ook op echte zelfstandigen (dus niet degene die toch op kantoor bij de opdrachtgever zitten) die ook zelf uitmaken hoe ze hun opdrachten uitvoeren.
  Bravo dus voor Buurtzorg.

 6. paula veltink op

  Na het ontvangen van deze prijs is inderdaad voor Buurtzorg het moment aangebroken om wat meer inzage te geven in de ondersteuning die aan medewerkers geboden wordt (juridisch? IT?) om goed om te gaan met bijvoorbeeld langdurig zieke medewerkers of juridische maatregelen (ontslag) bij ongewenst gedrag van teamleden. Het werkveld is vast wel overtuigd van de voordelen van zelfsturing.
  Dus Buurtzorg..pak de verantwoordelijkheid die hoort bij het ontvangen van deze prijs en deel de opgedane ervaring met deze wijze van organiseren: Wat heeft Buurtzorg “rondom” de zelfsturing georganiseerd?