‘Accepteer homo’s op de werkvloer’

9

Een derde van de lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s) komt op het werk niet uit de kast. Daarom is het thema van de nationale Coming Out Dag dit jaar: ‘Uit de kast werkt beter!’.

Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat een derde van de LHBT’s op het werk niet uit de kast is. Bovendien krijgen 14 Procent van de lesbische, 28 procent van de homoseksuele en 75 procent van de transgender-werknemers te maken met negatieve reacties wegens hun seksuele gerichtheid of genderidentiteit.
Volgens Vera Bergkamp, voorzitter van COC Nederland, komt daar ook het thema van de nationale Coming Out Dag vandaan. ‘Veel werknemers blijken het gewoon niet te durven om uit de kast te komen. Niet zo gek als je bedenkt dat ze in vorige functies regelmatig te maken hebben gehad met negatieve reacties. Dat doet toch wat met mensen. Door het niet uit de kast komen, leiden ze vaak een dubbelleven. ’s Avonds en in de weekenden zijn ze iemand anders dan op het werk. Dat is heel vervelend.’

Belang voor werkgevers

Ook voor werkgevers is het van belang dat werknemers uit de kast komen: ‘Je functioneert gewoon beter op je werk als je lekker in je vel zit. Als je niet helemaal jezelf kunt zijn, gaat er energie naar de verkeerde dingen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen die uit de kast komen, beter presteren op hun werk dan mensen die dat niet doen.’

Plagen of pesten

Een sporadisch grapje is helemaal niet erg, zegt Bergkamp. ‘Maar wanneer aan lesbische vrouwen iedere keer opnieuw gevraagd wordt wie het mannetje is, of iedere keer gezegd wordt dat je niet moet bukken voor het bureau van Jan, dan ontstaat er langzaamaan een heel vervelende sfeer.’
De algemene tendens gaat ook de verkeerde kant op. ‘De subjectieve beleving van veiligheid daalt: mensen voelen zich dus minder veilig dan een paar jaar geleden. Aan de andere kant neemt de sociale acceptatie wel toe. Dat staat dus haaks op elkaar.’

Poster

Het COC vraagt heteroseksuele en LHBT-Nederlanders om vandaag (dinsdag 11 oktober) een regenboogposter op hun werkplek te hangen. De afgelopen dagen zijn daartoe een half miljoen posters verspreid. Volgens Vera Bergkamp laat je als werkgever met die poster zien dat diversiteit belangrijk is voor je organisatie. ‘Je toont dat het normaal is om jezelf te zijn. Dat je aandacht hebt voor de werksfeer en dat je geeft om de gezondheid van je bedrijf. Dat je iedereen accepteert, ongeacht de seksuele oriëntatie of genderidentiteit.’

Tips voor werkgevers

Bergkamp heeft vier tips voor werkgevers om een veilige werkplek te creëren voor LHBT’s.

 1. Veel werkgevers zeggen: “Bij ons komt het niet voor dat mensen niet uit de kast durven komen”. Ik raad die werkgevers aan om er eens een vraag over op te nemen in het medewerkertevredenheidsonderzoek. Dan pas kun je echt objectiveren of er een probleem is.
 2. Als je weet dat er klachten zijn, neem die dan serieus. Besteed er voldoende aandacht aan, steek je kop niet in het zand. En stel een vertrouwenspersoon aan.
 3. Faciliteer roze netwerken. Werknemers hebben daar echt iets aan.
 4. Wees je bewust van je eigen opstelling. Vraag tijdens sollicitatiegesprekken eens naar de partner, in plaats van naar iemands ‘man’ of ‘vrouw’.

Coming Out Dag 2011

Coming Out Dag 2011 is een initiatief van COC Nederland i.s.m. de Gaykrant en wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW.

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

9 reacties

 1. Jeroen de Winter op

  En opeens was daar gisteren de comining out dag…..jammer dat er vooraf weinig publiciteit voor was. Gelukkig waren er genoeg collega’s die het item op radio 2 hadden gehoord. De vraag is medewerkers door zo’n dag nu opeens wel uit de kast durven te komen.

 2. I.d.d. een late melding van deze bijzondere dag. Als P&O er nu eerder aandacht aan had besteed hadden wij als WG er ook iets aan kunnen doen.
  Nu helaas achter het net gevist.

 3. Jaren geleden kreeg ik te maken met een (gedetacheerde) collega. Op de afdeling: ‘joh, dat is een flikker!’ Op een goed moment nam hij mij in vertrouwen: ‘ik ben van een andere geaardheid!’ ‘Ja, en…?’ ‘Heb jij daar geen moeite mee?’ ‘Nee, waarom zou ik. Ik beoordeel en waardeer je als mens en mag je ontzettend graag!’ Kort gezegd: ik heb nog nooit zo’n lieve, sociale collega gehad. Goed voor zijn werk en collega’s. Korte tijd later ging hij bij een andere baas werken. De contacten tussen hem en mij bleven. Ik werd uitgenodigd voor zijn bruiloft. Nu, jaren later, heb ik er een heel goed, lief, sociaal stel vrienden aan overgehouden.
  Dus mensen: veroordeel niet. Respecteer en waardeer iemand op zijn mens-zijn.

 4. Inderdaad jammer dat dit bericht nu een dag te laat komt, al ben ik wel blij dat ik er op gewezen ben door P&O. Om eerlijk te zijn heb ik er nooit zo bij stil gestaan. Ik werk voor een bedrijf in de scheepvaart en hier heerst echt een macho-/ mannencultuur, dus dat zou heel goed kunnen zijn dat er 1 of meerdere collega’s rondlopen die hun geaardheid verborgen houden. Ik zal de tips zeker meenemen en meer tips zijn uiteraard welkom.

 5. Blijf allemaal maar lekker in de kast hoor..Ik zie niet in waarom ze ik uberhaupt iets zou moeten weten over het priveleven.van een collega. Laat mensen zelf uitmaken wat ze delen en met wie. En laat die schippers toch lekker achterlijk zijn. Als de vis maar vers is.

 6. Is het niet belangrijker om mensen te zien als m?nsen? In plaats van ze in hokjes te stoppen of dat ze zichzelf in hokjes stoppen? En ze te gebruiken als productiemiddelen? Of ze nu homo- of hetroseksueel zijn, iedereen moet zich lekker in zijn/haar vel voelen op de werkvloer!

 7. Wat een onzin zeg! Waarom moet je op je werk over je seksuele geaardheid praten?

  Ik weet dat veel mensen vreemd gaan tijdens/ na kantoortijd met collega’s, maar dat hoeft toch niet perse ? 🙂

  Of moeten dames daarom hun baas informeren, dat hij dan geen blauwtje hoeft te lopen.

 8. waarom zou een homo of lesbi gaan vertellen op het werk dat ze zo zijn, ik vertel het toch ook niet als ik me voorstel: hoi ik ben deddy en ik ben hetero!