3 dingen die misgaan bij veranderingen

0

Veranderingen in organisaties zijn complex. Vaak weet je wel waar je heen wil, maar de tussenpozen definiëren is vrij lastig. Wat gaat er vaak fout bij veranderen? Bart van den Belt zet er 3 op een rij.

1. Te weinig tijd genomen voor het proces
Veranderen heeft tijd nodig. Het is eigenlijk een rouwproces, daar moet je de tijd voor nemen.

2. Weerstand in de organisatie
Er zit veel weerstand in een organisatie, zeker 10% zit in de weerstand. Ze gooien hun hakken in het zand. ‘We gaan niet mee doen’. Die weerstand is vaak heel terecht maar wordt niet benoemd. Op het moment dat je als manager zegt ‘ik begrijp dat het eng is en dat het niet leuk is’, dan willen mensen vaak wel. Erkenning van die weerstand is belangrijk

3. Hulp bieden
Zeg niet tegen de werknemer ‘we gaan daar naartoe, loop maar achter mij aan’. Zo heeft de werknemer niet het gevoel betrokken te worden bij de veranderingen. Je wil uitleggen waarom het voor iedereen belangrijk is. Zeg daarom: ‘ik kom naast je staan, ik help je bij alles wat je nodig hebt.’

 

Heb je het HR Journaal gemist? Je kunt deze nog tot 12 juni terugkijken. Wil je meer informatie over onder andere verandermanagement? Kom dan naar het event Leiderschap op sneakers.

Lees meer over:

Over Auteur

Sharon Schevers was redacteur van XpertHR Actueel. Niet alleen in tekst, maar ook door het maken van infographics behandelt zij diverse HR-onderwerpen. Sharon is momenteel niet meer werkzaam voor XpertHR Actueel.