17 signalen die wijzen op mislukking

0

Het lijkt wel of er steeds minder ruimte is om fouten te mogen maken. We rekenen elkaar af, maken een dossier aan, benoemen de waarheid achter elkaars rug om, et cetera. De Amerikaanse HR-blogster Laurie Ruettimann schreef een checklist.

In haar blog noemt ze een aantal signalen waaraan je ziet dat er iets mislukt is:

 1. Wanneer je bent gestopt met proberen.
 2. Wanneer je het überhaupt niet hebt geprobeerd.
 3. Wanneer je helemaal niets hebt geleerd.
 4. Wanneer je te snel op hebt gegeven omdat het te moeilijk was.
 5. Wanneer je uit frustratie bent gestopt.
 6. Wanneer je kortetermijn plezier hebt verkozen boven langetermijn resultaten.
 7. Wanneer je had verwacht dat iets tegelijk belangrijk én makkelijk zou zijn.
 8. Wanneer je ruzie om niks hebt gemaakt.
 9. Wanneer je boos bent geworden om kleine dingen.
 10. Wanneer je geen nee kon zeggen.
 11. Wanneer je nooit volmondig ja hebt gezegd.
 12. Wanneer je niet vriendelijk en voorkomend was.
 13. Wanneer je zelfzuchtig gehandeld hebt.
 14. Wanneer je een grapje probeerde te maken, maar anderen daar aanstoot aan namen.
 15. Wanneer je je gedroeg als een martelaar om daarmee aandacht te krijgen.
 16. Wanneer je anderen niet hebt vertrouwd.
 17. Wanneer anderen jou niet konden vertrouwen.
[([002_176_rb-image-2801449.jpeg])]

Wetenschapper publiceert cv met mislukkingen
Wetenschapper Johannes Haushofer van de Princeton Universiteit publiceerde onlangs zijn ‘cv of failures’ waarin hij de dieptepunten van zijn carrière benoemt. Lees meer >>>

 

Innovatie

In een snel veranderende wereld is het immers noodzakelijk om onze producten en diensten te innoveren. Allang is innovatie geen sexy toverwoord meer, inmiddels is het een randvoorwaarde om te kunnen overleven als organisatie.

En innoveren kan niet zonder fouten te maken. Uit onderzoek van de Economist Intelligence Unit blijkt bijvoorbeeld dat de meest innovatieve bedrijven ter wereld anders met fouten omgaan. Ze staan veel opener tegenover fouten én gaan zelf actief op zoek naar terugkoppeling.

Ook van managers vraagt dat trouwens veel. Voorheen konden leidinggevenden planningen maken en sturen op beheersing en voorspelbaarheid. Maar als je niet meer weet wat het einddoel is, wat valt er dan nog te plannen, beheersen en voorspellen? Als het vandaag anders moet dan gisteren, en niemand weet de weg, dan moeten we echt anders naar fouten leren kijken.

Verder lezen

Wilt u meer weten hóe je lessen kunt trekken uit fouten, lees dan hier en hier verder. Kijken naar een mooie speech van Steve Jobs hierover hier. En gewoon even lachen om eerdergemaakte fouten kan hier.

Lees meer over:

Over Auteur

Basti Baroncini schrijft met liefde over alle onderwerpen binnen het HR-vakgebied, maar zijn hart gaat pas écht sneller kloppen wanneer het gaat om strategie en om mensen. Sociale innovatie, duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling & onderwijs, verandertrajecten, draagvlak, communicatie en leiderschap zijn voorbeelden van onderwerpen waar hij graag over schrijft.