Blog10 lessen in leiderschap van HR-gemeente

0

HR-tech deskundige Iris Zonneveldt won de HR Talent of the Year Award. Om die reden mocht zij een dag meelopen met Chief HR Officer van Gemeente Amsterdam, Yardena Shitrit. Wist u dat de gemeente Amsterdam een organisatie is met 17.000 medewerkers, een P&O-kolom van circa 500 HR-professionals heeft en een personeelsbegroting van 1,5 miljard euro?

Iris Zonneveldt

Dat is een schaalgrootte die maar weinig organisaties in Nederland kennen. Bij zo’n schaalgrootte is de afstand tussen directie en haar medewerkers natuurlijk vele malen groter dan bijvoorbeeld in mijn Treams-team. Maar hoe zorgt u dan voor verbinding met mensen? Hoe zorgt u voor een gezonde betrokkenheid van mensen? En hoe ontstaat innovatie in een grote en ambtelijke organisatie? Het antwoord van Yardena: leiderschap. Met de lessen die ik van haar heb geleerd, kan iedereen vandaag nog aan de slag:

1. Bouw productieve relaties

In een ambtelijke organisatie staan relaties centraal. Uw interne netwerk zorgt ervoor dat u de weg vindt naar mensen met de juiste expertise voor uw vraagstuk. Waar ik al gauw de neiging heb te denken dat dit één groot moeras is, heb ik ook geleerd dat het een kracht is om productieve relaties te bouwen. Of dat nu met interne collega’s is, of met externe partners en partijen: wees zuinig op uw relaties. Help elkaar wanneer mogelijk en vraag om hulp als u het even niet weet. Productieve relaties inspireren en brengen u steeds weer een stap verder.

2. Minder regels, meer fouten

Geen lijstjes, minder regels: dat is de ambitie van Yardena. Waarom? Omdat mensen dan meer ruimte krijgen om hun talenten te benutten, om ideeën aan te dragen en initiatieven te nemen. In één dag heb ik zó veel initiatieven voorbij zien komen: van kleine experimenten (een mentor programma met 10 mentoren en mentees) tot een opleidingsprogramma voor meer dan 1000 mensen. Geef uw team minder regels, stimuleer ze om fouten te durven maken. U kunt niet verliezen, alleen maar leren.

3. Wees zichtbaar en aanwezig

Ik vroeg me af: hoe kunt u als leidinggevende betrokken zijn als u verantwoordelijk bent voor zo veel mensen? Het team van Yardena vertelde dat zij allemaal elke maand een bila-gesprek hebben, dat ze haar vrijwel iedere dag wel even spreken en dat ze erg toegankelijk is. De drempel om haar even te raadplegen is laag. Yardena zelf vertelt: ‘Ik ben er nooit, en ik ben er altijd. Ik weet wanneer er iets is en er een goed gesprek nodig is. Als ik er ben, ben ik met mijn aandacht in het hier en nu.’ Dus, lieve drukke managers en CEO’s: wees u bewust van uw aanwezigheid en leef in het hier en nu.

4. Met respect en de juiste toon kunt u alles zeggen

Een mooie eigenschap van de samenstelling van het medewerkersbestand van de gemeente is dat zij hoog scoort op diversiteit. Zowel in diversiteit van leeftijd als geslacht zijn de laatste jaren enorme stappen gemaakt. Ook medewerkers met een andere culturele achtergrond zijn goed vertegenwoordigd. In het team van Yardena heeft ruim 25% een andere culturele achtergrond. Dat kan wrijving opleveren, en ook hier valt veel te leren: ‘Met respect, in alle rust en op de juiste toon kun je alles zeggen en alles bespreken. Stel vragen en ga in gesprek over wat wel en niet acceptabel is.’ Ontstaat er een ongemakkelijke situatie, neem dan bewust de tijd en rust om erover te praten en laat het moment niet voorbij gaan. There is no time like the present.

5. Werk constant aan uw referentiekader

‘Het is ongelooflijk belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen’, vertelt Yardena. ‘Lees boeken, ga naar de film, ga uit, werk aan je hobby’s en daag jezelf intellectueel uit. Alleen met rust en ruimte in je hoofd kun je blijven leren en ontwikkelen.’ Verruim dus uw wereld en blikveld continu, wellicht kunt u vanavond met uw partner naar het theater gaan?

6. Organiseer uw eigen feedback

‘Een goede leider organiseert zelf zijn spiegels en feedback’, aldus Yardena. Niemand gaat dit voor u doen, dus pak dit zelf op. Dit kan iemand binnen uw eigen organisatie zijn, of juist iemand uit een andere wereld. Ook uw partner of vrienden kunnen u spiegels bieden. Zorg er in elk geval voor dat u mensen om u heen verzamelt die eerlijk tegen u durven te zijn, want alleen dan zult u ervan groeien.

7. Geen verborgen agenda, zeg wat u vindt

Wees eerlijk en zeg wat u vindt. Een verborgen agenda is funest om doelen als team en organisatie te bereiken. Met openheid en transparantie is de kans op succes vele malen groter. ‘Durf kwetsbaar te zijn en geef toe wanneer je een fout maakt’: als u dit als leider doet, zal uw team uw voorbeeld als vanzelf volgen.

8. Ga elke dag met plezier naar uw werk

Do more of what makes you happy. Plezier in haar werk is Yardena’s grootste drijfveer. Ze heeft goed op haar managers gelet in het begin van haar carrière. De goede dingen heeft ze overgenomen en de irritante zaken achterwege gelaten. Zo is ze de persoon die ze wil zijn op het werk, en dat geeft voldoening.

9. Coach en geef aanwijzingen

Stuur iemand niet met een kluitje in het riet, maar wees een coach en geef duidelijk aanwijzingen over wat u wel en niet wilt. Ook dat is een vorm van eerlijk en oprecht zijn. Wees specifiek in wat u bedoelt en verwacht. Het managen van verwachtingen is een belangrijke taak als manager. We schreven al eerder over de kracht van feedback: lees er hier meer over.

10. De grootste les: houd van mensen

Wanneer ze dit zegt, gaan haar ogen stralen: ‘Het enige wat je hoeft te doen, is van mensen houden. Dan gaat de rest vanzelf.’ Daar heb ik uiteraard niets meer aan toe te voegen.

  • Ambtenaren vallen over ruim een jaar onder het burgerlijk recht. Senior advocaat arbeids- en ambtenarenrecht Marije Schneider praat u bij tijdens het XpertHR College op 28 november.

    Meld u aan
Lees meer over:

Over Auteur

Iris Zonneveldt is CEO van Treams, een software platform voor performance management. Hiernaast heeft zij jarenlange ervaring in HR en is zij uitgeroepen tot HR Talent of the Year in 2018.