1 op de 3 werknemers ontevreden met leiding van werkgever

0

Een op de drie werknemers in Europa is niet tevreden met de manier waarop werkgevers de leiding nemen. Signalen als onbegrip en onvoldoende oog voor competenties komen naar boven.

Een derde van de Europese werknemers is ontevreden over de kwaliteit van het leiderschap van hun leidinggevende. Dat blijkt uit het onderzoek van HR-dienstverlener ADP onder 2.500 Europese werknemers, waaronder 500 Nederlanders. 50% van de werknemers heeft het gevoel dat de werkgever hen niet begrijpt en weinig oog heeft voor hun kwaliteiten en competenties. 20% is van mening dat de werkgever hen alleen als een nummer ziet.

Gezondheid en veiligheid

Een op de drie werknemers voelt zich onveilig op het werk. Dit komt vooral door boze klanten en opkomende gezondheids- en veiligheidsproblemen. Volgens die respondenten doen werkgevers niet wat zij moeten doen om gezondheid en veiligheid te verzekeren. 43% van de werkgevers biedt gezondheids- en veiligheidstrainingen aan voor medewerkers die met dit soort problemen op hen afstappen. 31% van de werknemers in Nederland voelde zich overigens ongemakkelijk op het werk door een niet-ondersteunend managementteam, stress en slechte werkrelaties.

Tips voor HR

Volgens Martijn Brand, directeur ADP Nederland, laat dit onderzoek zien hoe belangrijk het is om werknemers de ruimte te geven om hun mening te delen over hun fysieke en mentale welzijn. HR kan de leiding nemen door het management aan te sturen in het leidinggeven. Volgens hoogleraar leiderschap Janka Stoker houdt HR hen scherp door te pleiten voor goed leiderschap. Daarbij speelt duurzame inzetbaarheid ook een rol. Hoe beter leider wordt gegeven, hoe gezonder en productiever medewerkers blijven. 

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.