Onderwerp: Leiderschap

Wie googelt op de term ‘leiderschap’ zal merken dat er heel wat over wordt geschreven. Maar wat is leiderschap precies? Leiderschap richt zich op het realiseren van de visie en strategische organisatiedoelen en betreft vooral het creëren van een gemeenschappelijk richtingsgevoel van waaruit steeds adequaat en effectief door eenieder gehandeld kan worden in de voortdurend veranderende context. Het gaat om het bezielen, inspireren, betrekken en motiveren van mensen en het tot bloei laten komen van hun talenten.
In de tegenwoordige tijd van snelle veranderingen en innovaties speelt leiderschap een steeds crucialere rol. Want goede leiders blijken in staat om een duidelijke visie uit te dragen, anderen te inspireren om daarin mee te gaan en zo de ambities en doelen van de organisatie concreet handen en voeten te geven in de praktijk. Voor HR dus genoeg reden om te investeren in leiderschapsontwikkeling. Waar begin je? Volg dit onderwerp en lees over coaching, hr management en lijnmanagement.

Artikelen over het onderwerp leiderschap

Leiderschap
Reflectie versterkt het vitaal leiderschap

Reflecteren is een van de krachtigste tools om uw vitaal leiderschap te versterken. Groei in leiderschap naar uzelf toe en groei in leiderschap naar anderen toe. Vitaal leiderschapscoach Sandra Djukanovic vertelt waarom dit zo belangrijk is voor HR.

Blog
BlogMinder verzuim met waarderend leidinggevenden

In deze zware tijd ervaart Tessa een gebrek aan ondersteuning van haar leidinggevende. Dit staat haar re-integratie in de weg en haar verzuim dreigt onnodig langer te worden. Wat kan HR doen of adviseren om de re-integratie op te starten en de leidinggevenden te versterken in hun rol?

Leiderschap
StellingGedeeld leiderschap: rol van de manager moet roulen

Zelfsturende teams zijn populairder dan ooit. En dat heeft ook gevolgen voor de rol van de manager. Hoe zou die rol er idealiter uit zien volgens HR? En is die manager nog nodig? Daarom de stelling: De rol van manager moet niet door één persoon vast uitgeoefend worden, maar moet rouleren.

Blog
BlogZin en onzin van leiderschapsprogramma’s

Directies en HR bedenken leiderschapsvisies en -programma’s. Maar heeft het zin en gaat de organisatie beter van presteren van zo’n programma? Lees de blog van organisatieadviseur Simon van der Veer.

Blog
BlogWees zuinig op knorrepotten en zeurpieten

Ons land staat al jaren hoog in de top-tien van landen met de meest tevreden medewerkers. Toch doen steeds meer bedrijven moeite om nog hogere scores te behalen. Maar houden we dan nog wel genoeg knorrepotten over? 

Beoordelen
4 vragen over beoordelen en leidinggevenden

n het XpertHR College deelde prof. dr. Ferry Koster zijn wetenschappelijke kennis over beoordelen. Gedurende de uitzending werden er veel vragen gesteld. In dit artikel beantwoordt Koster de vragen over beoordelen en leidinggevenden.

Leiderschap
5 perspectieven op verandermanagement voor managers

Veel leiders en managers ervaren een toenemende complexiteit in het positioneren en functioneren van hun organisatie. Verander-adviseurs Hans Vermaak en Jaap Boonstra bieden vijf perspectieven die helpen bij betekenis geven aan verandermanagement.

Leiderschap
‘HR kan een grote rol spelen in agile werken’

Agile werken komt steeds vaker voor, maar wat is het nu precies?  En welke rol heeft HR in de overgang naar een agile organisatie? Wim van Beem en Serina de Lange van Human Capital Group vertellen wat zij onder deze moderne manier van werken verstaan.

Leiderschap
Zo kom je als HR aan de directietafel

Wil je als HR invloed uitoefenen met je strategie, dan is het essentieel dat het plan aansluit bij de doelstellingen van de organisatie. Zorg dus dat de directie bij je plan wordt betrokken. Hoe doe je dat?

1 2 3 49