Onderwerp: Leiderschap

Wie googelt op de term ‘leiderschap’ zal merken dat er heel wat over wordt geschreven. Maar wat is leiderschap precies? Leiderschap richt zich op het realiseren van de visie en strategische organisatiedoelen en betreft vooral het creëren van een gemeenschappelijk richtingsgevoel van waaruit steeds adequaat en effectief door eenieder gehandeld kan worden in de voortdurend veranderende context. Het gaat om het bezielen, inspireren, betrekken en motiveren van mensen en het tot bloei laten komen van hun talenten.
In de tegenwoordige tijd van snelle veranderingen en innovaties speelt leiderschap een steeds crucialere rol. Want goede leiders blijken in staat om een duidelijke visie uit te dragen, anderen te inspireren om daarin mee te gaan en zo de ambities en doelen van de organisatie concreet handen en voeten te geven in de praktijk. Voor HR dus genoeg reden om te investeren in leiderschapsontwikkeling. Waar begin je? Volg dit onderwerp en lees over coaching, hr management en lijnmanagement.

Artikelen over het onderwerp leiderschap

Blog
BlogZin en onzin van leiderschapsprogramma’s

Directies en HR bedenken leiderschapsvisies en -programma’s. Maar heeft het zin en gaat de organisatie beter van presteren van zo’n programma? Lees de blog van organisatieadviseur Simon van der Veer.

Blog
BlogWees zuinig op knorrepotten en zeurpieten

Ons land staat al jaren hoog in de top-tien van landen met de meest tevreden medewerkers. Toch doen steeds meer bedrijven moeite om nog hogere scores te behalen. Maar houden we dan nog wel genoeg knorrepotten over? 

Beoordelen
4 vragen over beoordelen en leidinggevenden

n het XpertHR College deelde prof. dr. Ferry Koster zijn wetenschappelijke kennis over beoordelen. Gedurende de uitzending werden er veel vragen gesteld. In dit artikel beantwoordt Koster de vragen over beoordelen en leidinggevenden.

Leiderschap
5 perspectieven op verandermanagement voor managers

Veel leiders en managers ervaren een toenemende complexiteit in het positioneren en functioneren van hun organisatie. Verander-adviseurs Hans Vermaak en Jaap Boonstra bieden vijf perspectieven die helpen bij betekenis geven aan verandermanagement.

Leiderschap
‘HR kan een grote rol spelen in agile werken’

Agile werken komt steeds vaker voor, maar wat is het nu precies?  En welke rol heeft HR in de overgang naar een agile organisatie? Wim van Beem en Serina de Lange van Human Capital Group vertellen wat zij onder deze moderne manier van werken verstaan.

Leiderschap
Zo kom je als HR aan de directietafel

Wil je als HR invloed uitoefenen met je strategie, dan is het essentieel dat het plan aansluit bij de doelstellingen van de organisatie. Zorg dus dat de directie bij je plan wordt betrokken. Hoe doe je dat?

Leiderschap
StellingRol van manager moet rouleren

Zelfsturende teams zijn populairder dan ooit. En dat heeft ook gevolgen voor de rol van de manager. Hoe zou die rol er idealiter uit zien? En is die manager nog nodig? Daarom de stelling: De rol van manager moet niet door één persoon vast uitgeoefend worden, maar moet rouleren.

Blog
BlogRechter straft slecht leiderschap af

Slecht leiderschap is het thema van het HR Journaal van 11 mei. Arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen kent uit zijn praktijk genoeg ontslagzaken waarin de rechter slecht leiderschap afstraft. Een voorbeeld.

Leiderschap
HR Journaal gaat over slecht leiderschap

Het HR Journaal van 11 mei staat in het teken van slecht leiderschap. Speciale gast is managementauteur Joep Schrijvers van wie dit jaar het boek ‘Hoe raak je ze kwijt? Over ontspoorde leiders en slechte managers’.

Leiderschap
Geen HR, maar een 8 voor werkgeluk

Een ict-dienstverlener zonder HR is dit jaar verkozen tot Best Workplace in de categorie middelgrote bedrijven. Incentro scoort volgens adviesbureau Great Place to Work het hoogst op het gebied van werkgeluk.

1 2 3 49