JurisprudentieWerknemer komt een jaar niet op werk. Heeft hij recht op werk en loon?

0

Een schoonmaker gaat na een betermelding niet aan het werk. Een jaar later meldt hij zich doodleuk weer. Mag hij weer aan het werk? En heeft hij recht op loon? De rechter boog zich over deze kwestie en was er kort en duidelijk over.

Wat eraan voorafging

Een schoonmaker is sinds 2008 in dienst van en schoonmaakbedrijf. In juli 2017 gaan de werknemer met een aantal anderen over naar een ander schoonmaakbedrijf. In september wordt de schoonmaker ziek. Op 17 januari 2018 wordt hij door de bedrijfsarts hersteld verklaard. De werknemer gaat niet aan het werk en de werkgever betaalt geen loon.

In januari 2019 meldt de werknemer zich telefonisch bij de werkgever. Wanneer dit precies was en wat er toen is besproken is niet helemaal duidelijk. Op 28 maart stuurde de advocaat van de werknemer een brief naar de werkgever waarin de werknemer zich expliciet beschikbaar meldt voor werk en aanspraak maakt op loon. De werkgever wil de man niet toelaten tot het werk en uiteindelijk wordt het een rechtszaak.

Bij de rechter

De schoonmaker stapt naar de rechter om daar loondoorbetaling en wedertewerkstelling te vorderen. De werkgever meent dat ervan uit gegaan moet worden dat de werknemer de arbeidsovereenkomst heeft beëindigd of opgezegd door een jaar lang niet op het werk te verschijnen. Er is ook sprake van rechtsverwerking volgens de werkgever.

De rechter oordeelt anders. Voor een opzegging of beëindiging van een arbeidsovereenkomst door de werknemer is een duidelijke en ondubbelzinnige opzegging vereist. En die was er hier niet. Er is in dat jaar geen mededeling van de werknemer geweest. Er is ook geen rechtsverwerking, oordeelt de rechter. Het stilzitten van de werknemer kan niet tot de conclusie leiden dat hij de arbeidsovereenkomst heeft opgezegd of beëindigd.

De werkgever moet het loon betalen vanaf 1 april 2019. Vanaf 28 maart was het duidelijk dat de werknemer zich beschikbaar hield voor werk, en daarbij telt de rechter nog een paar dagen op waarin de werkgever zich kon voorbereiden op de terugkeer van de werknemer op zijn werk.

In de praktijk

Het komt wel vaker voor dat een werkgever een thuiszittende werknemer over het hoofd ziet. Maar de kosten daarvan kunnen aardig oplopen. In dit geval was de schade nog te overzien. De werknemer had maar een contract van 12,5 uur per week en de werkgever hoefde ‘maar’ zes maanden loon betalen.

Uitspraak: ECLI:NL:RBNHO:2019:8908, 10 oktober 2019.
Samenvatting op XpertHR 

  • Dit artikel komt tot stand in samenwerking met XpertHR, de HR Antwoordbank. XpertHR biedt arbeidsrechtelijke informatie, juridisch advies, praktische tools, praktijkcases, checklists en meer. Geïnteresseerd? Meer informatie >>>

 

 

Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Ingrid Kooijman is auteur bij XpertHR. Voor XpertHR Actueel houdt ze de jurisprudentie scherp in de gaten. Ze schrijft over arbeidsrecht, HRM en projectmanagement.