JurisprudentieVolledige compensatie van inkomensverlies leidt tot hoogste billijke vergoeding

0

Een medewerker wiens functie op termijn komt te vervallen, krijgt geen begeleiding van zijn werkgever. Die krijgt daarvoor een forse rekening gepresenteerd: een billijke vergoeding waarin in volledige inkomenscompensatie tot aan het pensioen is voorzien.

In 2016 was de hoogste billijke vergoeding die werd toegekend nog 80.000 euro, begin dit jaar was dat al 530.000 euro. In deze rechtszaak is er een nieuw record: de werknemer krijgt een billijke vergoeding van 628.000 euro toegekend. Wat was de situatie hier die maakte dat deze billijke vergoeding zo hoog uitviel?

De situatie

Een leidinggevende vertelt een van zijn medewerkers dat zijn functie komt te vervallen. De werkzaamheden die bij zijn functie horen, worden verplaatst naar het Verenigd Koninkrijk. De leidinggevende heeft verder geen informatie over het hoe en waarom van dit besluit.
Na deze aankondiging volgt er een radiostilte. De werknemer mailt zijn werkgever na een maand – in april 2017 – met een vraag om uitleg en de mededeling dat hij het uiterst onzorgvuldig vindt dat hij per direct op een zijspoor is gezet en verder niets hoort van zijn werkgever.
In juli meldt hij zich ziek. De bedrijfsarts adviseert om begeleiding aan te bieden zodat de werknemer zich kan oriënteren op een nieuw toekomstperspectief. De werkgever geeft daar geen gehoor aan. Op 15 september wordt de medewerker op non-actief gesteld en een week later dient de werkgever een ontslagverzoek in bij het UWV. Die wijst het verzoek af. Vervolgens stapt de werkgever naar de rechter om om ontbinding te vragen.

Bij de rechter

De rechter wijst het verzoek tot ontbinding wegens een verstoorde arbeidsrelatie toe. Eerst wilde de werknemer nog graag naar het werk, inmiddels wenst ook hij ontbinding wegens een verstoorde verhouding.
De rechter oordeelt dat de ontbinding uitsluitend aan de werkgever te wijten is; die heeft ernstig verwijtbaar gehandeld of nagelaten. Die ernstige verwijtbaarheid is aanleiding voor de toekenning van een billijke vergoeding. En die valt hoog uit. De rechter vindt dat de werkgever zich in het geheel niet om de werknemer heeft bekommerd. Er is niets gebleken van enige begeleiding, ook niet na het advies van de bedrijfsarts. De werkgever heeft vooral aangestuurd op ontslag en de werknemer op non-actief gesteld.
De werkgever had de werknemer beter moeten informeren en moeten horen, en had er voor moeten zorgen dat hij zijn werk, of anders passend werk, had kunnen blijven doen. De werknemer is feitelijk meteen na de mededeling op een zijspoor gezet.

Hoogte van de billijke vergoeding
De rechter kent de werknemer een billijke vergoeding toe die zijn inkomensverlies tot aan zijn pensioen volledig compenseert, inclusief pensioenschade. De rechter verwacht dat de werknemer niet makkelijk aan werk zal kunnen komen, en als dat al zo is, hij maximaal het minimumloon zal verdienen. Nu verdient hij ruim 6.500 euro per maand. De werknemer heeft in zijn bijna 35-jarig dienstverband geen opleidingen gedaan, en alleen zeer eenzijdige werkervaring opgedaan. De rechter stelt de billijke vergoeding vast op een bedrag van 628.000 euro bruto.

In de praktijk

Nadat de Hoge Raad in het New Hairstyle-arrest uitspraak dat de gevolgen van een ontslag in de billijke vergoeding kunnen worden meegerekend, lijkt de vergoeding steeds hoger te worden.
Aan de andere kant had de werkgever hier met meer aandacht voor de duurzame inzetbaarheid van de medewerker zich ook een deel van de billijke vergoeding kunnen besparen. De vergoeding was namelijk lager uit gevallen als deze medewerker goed toegerust was geweest voor de huidige arbeidsmarkt.

Uitspraak: ECLI:NL:RBNHO:2018:3077, 24 april 2018
Nog meer weten over deze uitspraak?

Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Ingrid Kooijman is auteur bij XpertHR. Voor XpertHR Actueel houdt ze de jurisprudentie scherp in de gaten. Ze schrijft over arbeidsrecht, HRM en projectmanagement.