JurisprudentieVakantiedagen opnemen na twee jaar ziekte. Recht op loon?

0

Een medewerker met een slapend dienstverband neemt vakantiedagen op. De werkgever wil over deze dagen geen loon betalen. Wat vind de rechter daarvan?

Wat eraan voorafging

Een glaszetter is per 13 augustus 2013 arbeidsongeschikt geworden. De loondoorbetalingsverplichting van zijn werkgever eindigde op 28 augustus 2015. In 2014 had de man nog 14,17 vakantiedagen opgebouwd maar nog niet opgenomen. Hij vraagt zijn werkgever om die uit te betalen. De werkgever weigert dat waarop de werknemer ze alsnog opneemt. Bij de rechter vordert hij nu, nadat hij per 1 februari 2017 ontslag heeft genomen, loon over die dagen.

Bij de rechter

De werkgever vindt dat hij geen loon hoeft te betalen over de vakantiedagen, omdat ze zijn opgenomen op het moment dat er geen loonbetalingsverplichting meer was. De kantonrechter denkt daar anders over. Op grond van de wet heeft een werknemer tijdens zijn vakantiedagen recht op loon, ook als het een arbeidsongeschikte werknemer is. Voor de zieke werknemer heeft vakantie hetzelfde doel als voor een gezonde werknemer: het herstellen en uitrusten van de verplichtingen die de arbeidsovereenkomst met zich meebrengen. In het geval van een zieke werknemer is dat het aangepaste werk of de re-integratie.

Werknemers moeten ook daadwerkelijk de kans krijgen om die vakantiedagen te ‘genieten’. De betalingsplicht over de vakantiedagen heeft het doel om de werknemer qua loon in dezelfde situatie te brengen als tijdens de periodes waarin hij werkt. De kantonrechter oordeelt dat het daarbij niet uitmaakt dat de loondoorbetalingsverplichting, zoals in dit geval, al is geëindigd. Ook omdat de re-integratie verplichtingen gewoon blijven bestaan als de loondoorbetalingsverplichting al is geëindigd.
De rechter veroordeelt de werkgever tot betaling van loon over de opgenomen vakantiedagen, plus een wettelijke verhoging en wettelijke rente.

In de praktijk

Ook als er dus geen loondoorbetalingsverplichting meer bestaat, en er sprake is van een slapend dienstverband, heeft de werknemer gewoon recht op uitbetaling van vakantiedagen als hij die in die periode opneemt.

Uitspraak: ECLI:NL:RBNHO:2018:2766, 18 januari 2018

  • Dit artikel komt tot  stand in samenwerking met XpertHR de HR Antwoordbank. XpertHR biedt arbeidsrechtelijke informatie, juridisch advies, praktische tools, praktijkcases, checklists en meer. Geïnteresseerd? Meer informatie of een online demonstratie >>>
Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Ingrid Kooijman is auteur bij XpertHR. Voor XpertHR Actueel houdt ze de jurisprudentie scherp in de gaten. Ze schrijft over arbeidsrecht, HRM en projectmanagement.