JurisprudentieHoge Raad verplicht einde aan ‘slapend dienstverband’

1

Het oordeel van de Hoge Raad is eindelijk bekend! Een werkgever mag een werknemer niet in slapend dienstverband houden om betaling van de transitievergoeding te ontlopen. Dat brengt ‘goed werkgeverschap’ met zich mee als eis.

Wat speelde er?

Na 23 jaar hetzelfde werk uit te voeren kreeg een werknemer rugklachten tijdens het werk. Dit leidde tot een operatie waarna de werknemer weer aan het werk kon. Jaren later kwam rugpijn toch om de hoek kijken en raakte hij opnieuw arbeidsongeschikt. Dit keer zonder mogelijkheden tot terugkeer en verbetering. Door deze situatie vroeg de medewerker de werkgever om het dienstverband stop te zetten en de bijbehorende transitievergoeding te betalen. Als de werkgever daar niet mee instemt, eist de werknemer om schadevergoeding. Eenmaal bij de rechter werd door de rechtbank gevraagd om duidelijk advies van de Hoge Raad. De advocaat-generaal is namelijk van mening dat een werkgever een langdurig arbeidsongeschikte werknemer moet loslaten. Ongeacht de wettelijke transitievergoeding.

Het advies

De Hoge Raad is het daarmee eens en bestempelt het als eis bij goed werkgeverschap. En in die zin mag een slapend dienstverband niet in stand worden gehouden om het betalen van de transitievergoeding te ontlopen. De werkgever moet na dit advies dus verplicht het dienstverband beëindigen en de wettelijke transitievergoeding uitbetalen. Dit advies was nodig omdat de Hoge Raad nog niet eerder heeft beslist over deze vraag. Daarnaast moet zo een vraag in meerdere zaken voorkomen. Dit jaar was het in stand houden van een slapend dienstverband een ‘populair’ onderwerp.

Arbeidsrechtsadvocaat Maarten van Gelderen legt het nog even praktisch uit met behulp van onderstaande video:

Eerdere zaken

– Vragen slapend dienstverband Hoge Raad
– Slapend dienstverband wel of niet in strijd met goed werkgeverschap
– Slapend dienstverband in strijd met goed werkgeverschap
– Is dienstverband slapend houden verwijtbaar gedrag?

  • Dit artikel komt tot stand in samenwerking met XpertHR, de HR Antwoordbank. XpertHR biedt arbeidsrechtelijke informatie, juridisch advies, praktische tools, praktijkcases, checklists en meer. Geïnteresseerd? Meer informatie  >>>
Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.

1 reactie

  1. Erik.Molegraaf op

    Een werkgever beëindigt op grond van de uitspraak van de Hoge Raad een dienstverband met toekenning van de transitievergoeding. De toegepaste datum is die van bij 2 jaar ziekte en niet de datum beëindiging.
    Is dat juist?