JurisprudentieGeldt verbetertraject ook voor 70-jarige werknemer?

0

Een werkgever mag een 70-jarige zieke schoonmaakster niet ontslaan. Haar tijdelijke contract blijkt een vast contract en er is geen verbetertraject geweest. Het aanspannen van een rechtszaak zorgt ook niet voor een verstoorde arbeidsverhouding.

Wat eraan voorafging

Een schoonmaakster komt in 2017, na de pensioengerechtigde leeftijd, in dienst bij een schoonmaakbedrijf. Op 10 november 2019 wordt ze ziek. Op 11 november laat de werkgever weten dat haar tijdelijke arbeidsovereenkomst op 29 november eindigt en niet wordt verlengd. De werkneemster protesteert tegen deze opzegging. Ze geeft de werkgever tot 17 december de tijd om met een voorstel voor een minnelijke regeling te komen. Ze geeft ook aan dat ze daarna vrij voelt om juridische stappen te ondernemen. Als ze geen reactie krijgt, stapt ze naar de rechter om vernietiging van de opzegging te vragen. Ze wil weer aan het werk als ze beter is.

Bij de rechter

De rechter oordeelt dat de opzegging niet rechtsgeldig is gedaan. De werkneemster heeft een overeenkomst voor onbepaalde tijd, ook al staat in het contract dat het een overeenkomst voor bepaalde tijd is. Dat komt omdat er in de overeenkomst staat dat deze eindigt op het moment dat de werkneemster dat wil of dat de werkgever aangeeft dat ze moet stoppen in verband met haar leeftijd. Maar het einde van de overeenkomst is daarmee niet objectief vast te stellen, oordeelt de rechter. In zo’n geval wordt – op grond jurisprudentie een tijdelijk contract gekwalificeerd als een overeenkomst voor onbepaalde tijd.

Geen verbetertraject, geen verstoorde arbeidsrelatie
De werkgever doet ook nog een tegenverzoek: ontbinding op grond van disfunctioneren dan wel een verstoorde arbeidsverhouding. Maar die vorderingen worden afgewezen. De rechter constateert dat er onder meer geen verbetertraject is geweest. De werkgever geeft aan dat hij de werkneemster vanwege haar gevorderde leeftijd niet formeel op haar disfunctioneren heeft aangesproken. Maar de rechter oordeelt dat de werkneemster daarmee “hoe goed bedoeld ook” geen reële en serieuze gelegenheid heeft gekregen om haar functioneren te verbeteren.

De werkgever voert nog aan dat het aanspannen van deze gerechtelijke procedure overduidelijk getuigt van een verstoorde arbeidsrelatie. Maar daarin gaat de rechter ook niet mee. Het aanspannen van een procedure mag niet aan de werkneemster tegengeworpen worden en levert geen verstoorde arbeidsverhouding op. De rechter wijst de vordering van de werkneemster toe. De 70-jarige mag weer aan het werk als ze hersteld is.

In de praktijk

De werkgever probeerde het ontbreken van een verbetertraject weg te redeneren met het argument dat hij de werkneemster vanwege haar leeftijd heeft ‘ontzien’. Maar voor een ontbinding op grond van disfunctioneren is een verbetertraject een voorwaarde. Ook als het gaat om een gepensioneerde werknemer, of – zoals in een uitspraak uit 2018 – een huishoudelijke hulp zonder schriftelijke contract.

Uitspraak: ECLI:NL:RBNHO:2020:1531, 28 februari 2020
Op antwoordbank XpertHR staat de volledige uitspraak!

  • Antwoordbank XpertHR biedt arbeidsrechtelijke informatie, juridisch advies, praktische tools, praktijkcases, checklists en meer. Geïnteresseerd? Meer informatie >>>
Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Ingrid Kooijman is auteur bij XpertHR. Voor XpertHR Actueel houdt ze de jurisprudentie scherp in de gaten. Ze schrijft over arbeidsrecht, HRM en projectmanagement.