JurisprudentieArbeidsongeschikte werknemer ook mee over naar nieuwe onderneming?

0

Een arbeidsongeschikte medewerker meent dat ze na de overname van haar bedrijfsonderdeel niet in dienst is gekomen bij het nieuwe bedrijf. In een kort geding oordeelt de kantonrechter dat ze wel in dienst is van de nieuwe werkgever. Ze gaat met succes in hoger beroep.

Wat eraan voorafging

Een schoonmaakmedewerker is sinds 30 november 2015 arbeidsongeschikt. Op 1 januari 2017 gaat het schoonmaakproject waar ze werkte over naar een ander schoonmaakbedrijf. De werkgever stopt vanaf dat moment ook met het betalen van haar loon, omdat ze vanaf dat moment in dienst is van het nieuwe bedrijf, aldus de werkgever. Maar de werkneemster meent dat ze gewoon in dienst is gebleven bij haar oorspronkelijke werkgever. Ze stapt naar de rechter om in een kort geding om hervatting van haar re-integratie te vragen en om doorbetaling van haar loon.
De kantonrechter oordeelt dat er sprake was van een overgang van onderneming en dat de werkneemster aldus in dienst is gekomen bij het andere schoonmaakbedrijf. De werkneemster gaat – met succes – in hoger beroep tegen deze uitspraak.

Band met overgenomen onderdeel vereist

Het hof oordeelt namelijk dat in het geval er maar een deel van de onderneming overgaat, alleen die werknemers mee over gaan die een band met dat onderdeel hebben. De werkneemster heeft volgens het hof inmiddels geen band meer met het schoonmaakproject waar ze eerder werkte, omdat er geen uitzicht is op terugkeer bij dat onderdeel. Ze heeft namelijke volgens de arbeidsdeskundige blijvende beperkingen en haar eigen werk is niet passend en kan ook niet passend gemaakt worden. Omdat er ook geen ander passend werk is bij de werkgever heeft de deskundige een tweede spoor geadviseerd.

De werkgever voert nog aan dat de werkneemster tijdens haar re-integratie voor het onderdeel heeft gewerkt, maar het hof gaat niet mee in dat betoog. Ze deed slechts wat kopieerwerk, waste af en deed puzzels. Het was arbeidstherapeutisch werk zonder loonwaarde en geen werkzaamheden die deel uit maakten van de overgedragen economische eenheid van 31 schoonmakers. Het hof vernietigt het vonnis van de kantonrechter en veroordeelt de werkgever onder meer tot het betalen van het loon en tot hervatten van de re-integratieverplichtingen. De werkneemster is gewoon in dienst gebleven.

In de praktijk

Bij de overgang van een onderneming gaan de werknemers automatisch mee over naar de nieuwe onderneming. Dat wordt anders als het gaat om een gedeeltelijke overname. Het overnemen van projecten in de schoonmaakbranche komt zeer regelmatig voor en wordt gezien als zo’n gedeeltelijke overname. Wil de werkgever niet dat er onverwacht werknemers bij hem achterblijven, is het belangrijk om te checken of alle medewerkers de benodigde band met het bedrijfsonderdeel hebben.

Uitspraak: ECLI:NL:RBLIM:2017:2068. 10 november 2017.

  • Dit artikel komt tot  stand in samenwerking met XpertHR de HR Antwoordbank. XpertHR biedt arbeidsrechtelijke informatie, juridisch advies, praktische tools, praktijkcases, checklists en meer. Geïnteresseerd? Meer informatie of een online demonstratie >>>
Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Ingrid Kooijman is auteur bij XpertHR. Voor XpertHR Actueel houdt ze de jurisprudentie scherp in de gaten. Ze schrijft over arbeidsrecht, HRM en projectmanagement.