JurisprudentieAdvocaten De Clercq discrimineerden bij afwijzing vrouw

0

De Clercq Advocaten Notarissen heeft zich bij de afwijzing van een vrouwelijke kandidaat schuldig gemaakt aan discriminatie op grond van geslacht. Zo heeft het College van de Rechten voor de Mens deze maand geoordeeld.

De Clercq Advocaten Notarissen nodigde de vrouw uit om te solliciteren als advocaat-stagiair arbeidsrecht. De vrouw vertelde tijdens het sollicitatiegesprek dat zij getrouwd is met de broer van een advocaat die onlangs bij het kantoor in dienst trad. Ze vertelde dat er wrijving is tussen haar man en de bij het kantoor werkzame advocaat, maar dat ze desondanks geen problemen zag in de samenwerking. Naar aanleiding van de sollicitatie van de vrouw zegde haar zwager de arbeidsovereenkomst met het advocatenkantoor op. Daarna wees het advocatenkantoor de vrouw af voor de functie. Een HR-medewerker mailde de vrouw dat de selectiecommissie voorkeur had voor een mannelijke kandidaat in verband met de man-vrouwverhouding van het team. Ook verwees de HR-medewerker in de mail naar de familieproblematiek. De vrouw diende een klacht in bij het college, omdat het advocatenkantoor haar afwees op grond van haar vrouw-zijn.

Man-vrouwverhouding

Het College stelt vast dat de HR-medewerker in de e-mail als eerste en meest duidelijke reden voor de afwijzing de voorkeur voor een mannelijke kandidaat noemde, gelet op de man-vrouwverhouding van het team. Hierdoor rijst het vermoeden dat het vrouw-zijn in ieder geval een rol speelde bij de afwijzing. En dat mag niet, zo schrijft het college in zijn oordeel. Voorkeursbeleid voor mannen is verboden. De wet (WGB, artikel 5, eerste lid) maakt alleen een uitzondering voor vrouwen.

Volgens het advocatenkantoor was het vertrek van de zwager de enige reden voor de afwijzing. De man-vrouwverhouding van het team noemde het alleen als reden om de vrouw de werkelijke reden van de afwijzing te besparen. Het college vond dit geen goed argument. De HR-medewerker verwees in de e-mail immers ook naar de familieproblematiek, zodat er geen sprake van is dat het advocatenkantoor haar die reden van afwijzing wilde besparen. Het college is dan ook van oordeel dat het advocatenkantoor er niet in slaagde het vermoeden te weerleggen dat het geslacht van de vrouw mede een rol speelde bij de afwijzing.

Schikking

De oordelen van het College van de Rechten voor de Mens zijn niet bindend, maar ze hebben wel gezag. Steeds meer bedrijven treffen een schikking als zij worden beschuldigd van discriminatie, meldde het college eerder dit jaar. Vorig jaar ging het om 35 schikkingszaken, een toename van 50 procent vergeleken met het voorgaande jaar. ‘Het lijkt erop dat bedrijven geen zaak aan hun broek willen als het gaat om discriminatie’, zegt een woordvoerster. Het college kreeg in totaal 422 verzoeken van mensen die zich gediscrimineerd voelden om een uitspraak te doen. De meeste gingen over afkomst, geslacht en leeftijd.

Lees meer over:

Over Auteur

Annet Maseland is freelance-redacteur van XpertHR Actueel. Ze schrijft al jaren over HR en personeelszaken.