Wat een Brexit betekent voor HR

0

De Britten willen niet meer. Een gelukkig huwelijk was het nooit, maar een scheiding hadden we nou ook weer niet verwacht. Enfin, na een katerig weekend stelt men zich heel in heel Europa de vraag: wat nu?

Om te beginnen alvast de belangrijkste disclaimer voor bij dit artikel: niemand weet precies wat er nu gaat gebeuren. Nog nooit heeft een land de EU verlaten, dus het is een gebeurtenis zonder precedent. Alles wat nu gebeurt, gebeurt voor het eerst. En toch zijn er wel wat dingen over te zeggen. De Britse kwaliteitswebsite HR Magazine had een erg interessant stuk met diverse interviews.

Onvoorbereid op Brexit

Een van de geïnterviewden, Rita Trehan, zegt dat maar weinig bedrijven een plan hebben gemaakt voor het geval de UK de EU écht zou verlaten: ‘Het Brexit heeft enorme gevolgen voor bedrijven en dus ook voor HR-teams. Ik weet dat de overgrote meerderheid van de ondernemingen geen voorbereidingen heeft getroffen voor deze mogelijkheid. Ik denk dat er heel wat HR-professionals zijn die in zichzelf denken: ‘Had ik het management maar eerder en harder gepusht om na te denken over de personele gevolgen van een Brexit’.’ Haar advies is om onmiddellijk een bericht naar het personeel uit te doen. Daarin zou moeten staan dat komende week business as usual wordt, en dat het management erbovenop zit. De komende weken zal er een stortvloed aan informatie (onder meer van de overheid) komen, en dat wordt al onzeker genoeg.

Arbeidsrecht

Wellicht zijn de grootste gevolgen terug te zien binnen het arbeidsrecht. Charles Rae zegt dat de overheid bij het Brexit moet besluiten of het wetgeving rondom arbeid moet intrekken of herzien. ‘Van veel Europese wetten is onduidelijk of Groot-Brittannië ze wil behouden. Het gaat dan bijvoorbeeld om wetten rondom anti-discriminatie en werktijden. Toch zullen de veranderingen niet heel groot zijn: de regering zou wel gek zijn om algemeen geaccepteerde regels ineens terug te draaien.’

Migratie

Voor werknemers die van buiten de EU komen, kent Groot-Brittanië al een streng toelatingssysteem. Jonathan Beech, gespecialiseerd in migratie, zegt daarover: ‘In dat selectieproces wordt gekeken naar een paar dingen: kan iemand anders in de UK misschien die functie vervullen, hoe hoog is iemand opgeleid, dat soort dingen. Voor EU-ingezetenen geldt het vrije verkeer van personen. Maar wanneer we de EU verlaten, is de verwachting dat de eisen voor EU-ingezetenen ook hoger worden. Dat kan betekenen dat Britse bedrijven die gebruik maken van Europeanen, die functies straks veel moeilijker vervuld krijgen.’

Ook het omgekeerde wordt verwacht. Europese bedrijven zullen minder makkelijk aan Britten kunnen komen omdat de toelatingsregels om de EU binnen te komen worden aangescherpt. Dergelijke geluiden steken nu al de kop op in het voetbal.

Pensioenen

Mensen die veel geld hebben gespaard en enigszins gespreid langetermijn beleggingen hebben gedaan, zitten relatief veilig. Maar mensen die op korte termijn afhankelijk zijn van een laag pensioentje wat meebeweegt met de beurzen, zijn slechter af. Volgens Deborah Cooper zijn de macro-economische vooruitzichten zo onduidelijk en instabiel dat deze mensen binnenkort wellicht minder pensioengeld uitgekeerd kunnen krijgen.

Lees meer over:

Over Auteur

Basti Baroncini schrijft met liefde over alle onderwerpen binnen het HR-vakgebied, maar zijn hart gaat pas écht sneller kloppen wanneer het gaat om strategie en om mensen. Sociale innovatie, duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling & onderwijs, verandertrajecten, draagvlak, communicatie en leiderschap zijn voorbeelden van onderwerpen waar hij graag over schrijft.