‘Poolse’ aanpak dakloze migranten werkt goed

0

Utrecht verwacht dat het probleem van dakloze arbeidsmigranten uit Oost-Europa in het begin van 2013 grotendeels zal zijn opgelost.

Dat is volgens de gemeente te danken aan de succesvolle werkwijze van de uit Polen afkomstige organisatie Barka, die ondertussen ook door Amsterdam en Den Haag is ingehuurd. Ook Rotterdam wil zich aansluiten.

Dat schrijven B en W van Utrecht dinsdag aan de gemeenteraad. Barka is begin dit jaar bij wijze van experiment in Utrecht aan de slag gegaan, omdat de problemen met zwervende, werkloze Oost-Europeanen in de grote steden vorig jaar de pan uit rezen.

Barka werkte al in wereldsteden als Londen, Kopenhagen, Hamburg en Edinburgh. De organisatie stuurt ’tandems’ op pad, bestaande uit een ervaringsdeskundige en een sociaal psychologisch werker. Die leggen contact met daklozen op straat, in de nachtopvang en ook in gevangenissen en in instellingen voor geestelijke gezondheidszorg.

Barka zorgt dat de werkloze daklozen weer aan de slag kunnen of leidt hen terug naar hun land van herkomst. Daar zorgt Barka ervoor dat ze worden herenigd met hun familie of worden opgenomen in een verslavingskliniek. De organisatie begeleidt ook verdere rehabilitatie. In het afgelopen halfjaar zijn 140 probleemgevallen uit de drie grote steden terug naar huis gegaan.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.