Oost-Europeanen vaker uitgebuit in Nederland

1

De uitbuiting van Polen, Roemenen en Bulgaren in Nederland lijkt toe te nemen. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een opgave van het ministerie van Sociale Zaken, na gerichte controle van tienduizend bedrijven. Hierbij werden tweeduizend bedrijven beboet.

De inspectie SZW trof vorig jaar 582 werknemers aan van wie het loon lager was dan het wettelijk minimumloon. In 2012 werden nog 368 werknemers onderbetaald. Het ministerie en ook de vakbonden vermoeden dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Er zijn ook veel bedrijven die wel het wettelijke minimumloon betalen, maar niet voldoen aan de afspraken van de cao.

Steigerbouw
Na misstanden bij grote bouwprojecten in de Eemshaven heeft de FNV de steigerbouw in kaart gebracht. ‘Werkgevers dwingen de steigerbouwers te werken voor 27 euro per uur, terwijl 30 tot 35 euro nodig is om de cao na te leven. Iedereen in de sector klaagt erover en toch zijn elke dag duizenden steigerbouwers aan het werk waarbij de regels worden overtreden’, zegt Hermen Pol van de FNV. De vakbond daagt de opdrachtgevers voor de rechter. ‘Door zulke lage tarieven dwingen ze uitzendbureaus om de wet te overtreden.’

Minister Asscher van Sociale Zaken deed twee weken geleden opnieuw de oproep om de regels op Europees niveau meer te harmoniseren. Nu kunnen werkgevers postbus-bv’s oprichten in bijvoorbeeld Cyprus, waardoor ze in Nederland geen sociale lasten hoeven te betalen. De vakbonden en brancheorganisatie voor uitzendbedrijven zijn blij met Asschers oproep, maar bepleiten ook meer handhaving van de bestaande Nederlandse regels.

Lees ook: Asscher waarschuwt EU over arbeidsmigratie

Lees meer over:

Over Auteur

1 reactie

  1. Pieter Zijlstra op

    ‘Quote’ uit de kop van dit artikel:

    ‘Dat schrijft de Volkskrant op basis van een opgave van het ministerie van Sociale (= sociale WIE?), na gerichte controle van tienduizend bedrijven’

    Zetfoutje! Bedankt!
    PZ