Nederland hanteert te strikte werkvergunning

0

De Nederlandse vergunningsplicht voor werk is in strijd met de vrijheid van dienstverlening in Europa. Dat oordeelde het Europese Hof van Justitie donderdag in een zaak over een Nederlandse boete die werd opgelegd aan energieleverancier Essent.

Essent had als opdrachtgever aan een Nederlands bedrijf gevraagd steigers te bouwen. Dit bedrijf liet dit vervolgens uitvoeren door een Duits bedrijf, waar 29 Turken, een Marokkaan en drie arbeiders uit voormalig Joegoslavië werkten. Volgens de Nederlandse arbeidsinspectie mocht dit niet, omdat de vreemdelingen geen Nederlandse tewerkstellingsvergunning hadden.

Maar volgens het hof werkten de betrokken werknemers legaal in Duitsland. De overeenkomst tussen het Nederlandse bedrijf en het Duitse valt daarom onder het vrij verkeer van diensten in Europa. Een Nederlandse rechter moet de boete van Essent herroepen. En de Nederlandse regels moeten volgens het hof worden aangepast.

Europese aanpak

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken is ,,zwaar teleurgesteld” over de uitspraak van het hof. ,,Hierdoor wordt het principe van gelijk loon voor gelijk werk ondermijnd. Dit is de bijl aan de wortel van een fatsoenlijke Europese arbeidsmarkt”, aldus Asscher.

,,Als dit de uitleg is van de Europese regels, dan moeten we die op Europees niveau aanpassen. Wat mij betreft komt dit met spoed op de agenda van de nieuwe commissie.” Asscher gaat ook bekijken wat er op nationaal niveau gedaan kan worden om ,,de ongewenste gevolgen van deze uitspraak te beperken”.

Volgens Asscher kan dit betekenen dat uitzendbureaus uit andere EU-landen nu zonder barrières goedkope arbeidskrachten van buiten Europa in Nederland zouden kunnen aanbieden. ,,Dit kan leiden tot een toestroom van uitzendkrachten.”

PvdA-Kamerlid John Kerstens heeft schriftelijke vragen aan Asscher gesteld over de kwestie. Hij dringt aan op ingrijpen van de minister.

Bron: ANP

Lees ook: Strengere eisen aan werknemers buiten de EU

Lees meer over:

Over Auteur