Minderheid in eigen land

0

Onlangs is hier in Dubai een wet in het leven geroepen die het vrijwel onmogelijk maakt om Emirati, de oorspronkelijke inwoners van de Emiraten, in de private sector te ontslaan. Dit is alleen nog mogelijk als zij zich extreem misdragen. Bijvoorbeeld door onder invloed van alcohol op kantoor te verschijnen, iets wat een moslim niet snel zal doen.

Naar schatting is slechts 15% van de huidige inwoners geboren en getogen in Dubai. Dit Emiraat staat dus niet voor niets bekend als een ‘ melting pot’ van culturen. Om ervoor te zorgen dat deze kleine groep Emirati voldoende invloed houdt in het land, worden zij op verschillende manieren gesteund door de staat. In bedrijven dienen zij bijvoorbeeld verschillende strategische posities te bekleden. Daarnaast geldt de regel dat minimaal 5% van het totale medewerkersbestand in de private sector uit Emirati moet bestaan.

Als HR Professional probeer je deze regels uiteraard zo goed mogelijk na te leven. Dit valt echter niet altijd mee. Ruim 80% van de Emirati is namelijk helemaal niet op zoek naar een baan, omdat zij het geld niet nodig hebben. Het aantal beschikbare Emirati is dus gering en zij zijn zich sterk bewust van hun positie. Dit komt hun motivatie niet altijd ten goede. Want wie zou er wel elke dag op tijd naar kantoor komen als je een dergelijke speciale status had en vrijwel niet ontslagen kan worden?

 

Josefine Toor is HR Manager bij Ernst & Young in Dubai.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.