Keurmerk huisvesting arbeidsmigranten

1

Gemeente Peel en Maas start deze week een meldpunt om misstanden bij huisvesting van arbeidsmigranten te verzamelen. LLTB, het Productschap Vee en Vlees, vakbonden, gemeenten en de uitzendbranche werken samen om een landelijk keurmerk voor huisvesting van arbeidsmigranten in het leven te roepen.

Dat meldt vakblad Flexmarkt. Hoewel er in de uitzendbranche al regels gelden voor de huisvesting van arbeidsmigranten, ontstaan er steeds meer initiatieven om te voorkomen dan tijdelijke buitenlandse werknemers onder erbarmelijke omstandigheden komen te leven. 

Er is een speciaal telefoonnummer in het leven geroepen nadat afgelopen week twee caravans en een stal bij een frambozenbedrijf in Kessel werden ontruimd. Daar woonden acht Polen onder mensonwaardige omstandigheden. In Peel en Maas worden op ruim honderd plekken buitenlandse werknemers gehuisvest bij agrarische bedrijven.

‘Wij vinden dit natuurlijk een goed initiatief, maar het is slechts een tijdelijke oplossing voor een kleine regio’, vertelt Herman Mertens van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB). Mertens: ‘Arbeidsmigranten doen vaak seizoensgebonden werk. Ze werken vandaag hier en morgen daar. Wanneer ze naar een andere gemeente vertrekken voor nieuw werk, hebben ze dus niets meer aan dat meldpunt. Daarom gaan wij nu aan de slag voor een gezamelijke landelijke aanpak.’

Landelijk

De afgelopen maanden zijn LLTB, het Productschap Vee en Vlees, vakbonden, overheden en de uitzendbranche met elkaar in overleg geweest over een keurmerk. Medio 2013 moet het keurmerk er zijn. ‘Uiteindelijk moet er een onafhankelijke stichting ontstaan die het keurmerk verleent. Iedereen die arbeidsmigranten huisvest kan zich daarbij aanmelden. Die stichting gaat dan kijken of de huisvesting voldoet aan de normen’, vertelt Mertens. Waar nu vooral naar de brandveiligheid gekeken wordt, verplicht het keurmerk ook tot goede voorzieningen op het gebied van sanitair, keukens en hygiëne. Het keurmerk is dan een jaar geldig, zo wordt voorkomen dat de eigenaar de boel laat verslonzen. 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Er zijn al lang (2005) normen waar huisvesting van arbeidsmigranten aan moet voldoen , kijk maar op de site van de SKIA . om financi?le redenen wil men hier niet aan voldoen. Met het nieuwe landelijke keurmerk wordt het legaal om 12 mensen in een hok te laten wonen.