Illegale werknemer ontslaan?

2

Een bedrijf had, onbewust, een werknemer in dienst die illegaal in Nederland was en ontsloeg de man op staande voet. Was dat de juiste handelswijze?

De situatie

Een bedrijf in de schoonmaakbranche krijgt op 7 juni 2011 controle van de Inspectie SZW. Die stelt vast dat er een valse identiteitskaart in de personeelsadministratie zit. De betreffende werknemer werkte al bij het bedrijf toen de werkgever dat overnam. Uit verder onderzoek blijkt dat de betreffende werknemer geen verblijfsvergunning heeft en illegaal in Nederland is. De werkgever krijgt een boete opgelegd.

Op 19 juli ontslaat de werkgever de man op staande voet per 7 juni. Het loon wordt vanaf 1 juni niet meer uitbetaald. De werknemer beroept zich half augustus op nietigheid van het ontslag en geeft aan zich beschikbaar te houden voor werk.

Bij de rechter

De kantonrechter ontbindt later op verzoek van de werkgever de arbeidsovereenkomst, voor zover die nog bestaat, per 1 juni 2012.

In een andere procedure vraagt de werknemer de kantonrechter om voor recht te verklaren dat het ontslag nietig is en de werkgever te veroordelen tot doorbetaling van zijn loon voor zolang de arbeidsovereenkomst niet op een rechtsgeldige manier is geëindigd.

De kantonrechter oordeelt dat het ontbreken van een werkvergunning het risico van de ondernemer is en geen dringende reden voor ontslag. En het ontslag is sowieso niet onverwijld gegeven zoals dat voor een ontslag op staande voet wel vereist is. De loonvordering wijst de rechter toe over de periode van 1 juni 2011 tot 1 januari 2012.

Het oordeel

De werkgever gaat in hoger beroep. Hij vindt het onterecht dat hij wordt veroordeeld tot het betalen van loon terwijl hij de werknemer niet mag laten werken omdat dat verboden is.

Het hof bevestigt dat de arbeidsovereenkomst inderdaad op 1 juni 2012 door de beschikking van de kantonrechter is geëindigd omdat het ontslag op staande voet nietig was, het was immers niet onverwijld gegeven.

Wel of geen loon na ontdekking vals document?

Maar het hof denkt anders over het recht op loon. De werkgever was zich er niet van bewust dat er een vals identiteitsbewijs in zijn administratie zat. Hij heeft het document wel gecontroleerd op echtheid, maar blijkbaar niet goed genoeg. De werknemer wist wel dat hij een vals document had ingeleverd. En dat vindt het hof reden om te oordelen dat het ontbreken van een werkvergunning voor rekening van de werknemer komt. De werkgever hoeft geen loon te betalen vanaf 7 juni 2011.

Werknemer boete laten betalen?

De werkgever vindt dat de werknemer de door de arbeidsinspectie opgelegde boetes moet betalen maar daar gaat het hof niet in mee. Werknemers zijn niet aansprakelijk voor schade die ze hun werkgever toebrengen tijdens hun werk tenzij er sprake is van opzet. Het hof legt dit zo uit: de werknemer had niet de opzet om de werkgever voor de boetes te laten opdraaien. De werkgever moet dus zelf de boetes betalen.

Gegevens rechtszaak:

ECLI:NL:GHARL:2014:6966. Datum uitspraak: 9 september 2014

Lees ook:
Boete voor ontbreken werkvergunning ingetrokken

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Apart oordeel dat de werknemer niet met opzet de werkgever voor de boetes op wilde laten draaien. Deze man heeft met opzet een vals legitimatiebewijs afgegeven om te kunnen werken terwijl hij illegaal in Nederland verbleef. De boete die de arbeidsinspectie heeft uitgedeeld is een direct gevolg daarvan en dus zou de werknemer mijn inziens wel degelijk de boete moeten betalen.

  2. Ik ga er vanuit dat het hof het als volgt heeft gezien: Van opzet zou sprake zijn wanneer de werknemer zélf de arbeidsinspectie had getipt met het (opzettelijke) doel de werkgever voor een boete te laten opdraaien. De boete is ‘slechts’ het gevolg van het opzettelijk vervalsen van een identiteitsbewijs; dus geen opzet.