Hoge boete voor ontbreken werkvergunning

0

Lasser Leo Volmer kreeg een boete van 12.000 euro omdat hij een Bulgaarse jongere op weg hielp in zijn loopbaan. Maar hij bleek een tewerkstellingsvergunning nodig te hebben voor de jongen, die al bijna 10 jaar in Nederland woonde. Hoe zit het nu precies met tewerkstellingsvergunningen?

Vanaf 1 januari 2014 zou Leo Volmer wel goed hebben gezeten. Vanaf die datum mogen Bulgaarse werknemers gewoon zonder werkvergunning in Nederland werken. Maar helaas voor Leo had hij de moeilijk lerende Bulgaarse jongen al in 2013 geholpen door hem als leerling aan te nemen, hem arbeidsritme te leren en tot lasser op te leiden.

Tewerkstellingsvergunning, GVVA of niks?

Een werknemer uit de EER of Zwitserland mag zonder vergunning in Nederland werken voor een werkgever of als zelfstandige.

Werknemers uit andere landen hebben een tewerkstellingsvergunning nodig of een GVVA, een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid.

De eerste vergunning kan de werkgever aanvragen bij het UWV, voor medewerkers die korter dan drie maanden in Nederland komen werken. De tweede bij de IND, voor werknemers die langer dan die drie maanden blijven. Maar uiteraard zijn er uitzonderingen op deze regels, onder andere voor kenniswerkers, Kroatische werknemers en buitenlandse studenten met een bijbaan van maximaal 10 uur per week.

Voor wie wel een vergunning aanvragen:

  • Een werknemer uit Kroatië
  • Een zzp’er van buiten de EER
  • Een buitenlandse student van buiten de EER en Zwitserland die voor een bijbaan in het bedrijf komt werken

Verkorte procedure

  • Voor kenniswerkers die korter dan drie maanden in het bedrijf komen werken kan via een kortere procedure een vergunning gevraagd worden

Voor wie geen vergunning aanvragen:

  • Een buitenlandse student die stage komt lopen
  • Een werknemer met een verblijfsvergunning met de aantekening ‘arbeid is vrij toegestaan, TWV niet vereist’
  • Een werknemer uit de EER of Zwitserland
  • Een kennismigrant die voor een periode van langer dan drie maanden in het bedrijf komt werken
  • Een zzp’er of zelfstandige uit de EER of Zwitserland
  • Een zelfstandige uit Kroatië

Via het uitzendbureau

Voor werknemers die via een tussenschakel zoals een detacheringsbureau, payroller of uitzendbureau in het bedrijf komen werken, gelden dezelfde vergunningseisen. Alleen moet de tussenschakel dan de vergunningen aanvragen. Maar het bedrijf waar de werknemers gaan werken is wel medeverantwoordelijk en krijgt net zo goed een boete als de Arbeidsinspectie constateert dat de vergunningen niet in orde zijn.

Boetes

Leo Volmer had geen tewerkstellingsvergunning voor zijn leerling en moet nu een boete van 12.000 euro betalen. Want dat is de boete die de werkgever moet betalen voor elke werknemer voor wie hij geen vergunning heeft. Maar daar legt de lasser zich niet bij neer. Bijgestaan door het maatschappelijke investeringsbedrijf Start Foundation verweert hij zich tegen de opgelegde boete en weet hij nu beter.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.