Dreigend tekort aan Chinese koks

2

Nog maar een paar jaar geleden hadden de ongeveer 2500 Chinese restaurants in ons land te lijden onder een schreeuwend tekort aan koks, nu dreigt eenzelfde situatie te ontstaan. ,,

Als werknemers uit China straks geen werkvergunning meer krijgen, hebben we een groot probleem”, zei Alex Chang, sectorvoorzitter Chinese ondernemingen van Koninklijke Horeca Nederland dinsdag.

De huidige generatie Chinese koks gaat met pensioen, waardoor sprake is van leegloop. Nederland kent geen opleiding voor Chinese koks en de kinderen van de restauranthouders kunnen of willen hun ouders niet opvolgen.

,,Een paar jaar geleden kwamen we vierduizend koks tekort, dat hebben we met mensen uit China opgelost waardoor we nu geen nijpend tekort meer hebben. Maar als de maatregelen veel strenger worden, heb je weer een probleem”, zegt Chang. Wel is de sector in gesprek met ROC’s om de specialisatie voor Chinese kok op te nemen.

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) wil het toekennen van werkvergunningen voor buitenlandse werknemers vanaf 1 juli tot een uitzondering maken. Volgens hem is er voldoende personeelsaanbod in Nederland. Daarbij wijst hij er altijd op dat momenteel ongeveer 500.000 mensen een uitkering hebben, terwijl ze kunnen werken.

Kamp streeft ernaar het aantal werkvergunningen ,,in de buurt van nul” te brengen. Vorig jaar verstrekte uitkeringsinstituut UWV nog 2380 vergunningen voor Chinezen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Ik heb begrip voor het standpunt van Kamp.
    De Chinese werkgevers hadden vooruit moeten denken en mensen moeten opleiden tot de geheimen van de Chinese keuken. Daar behoef je niet voor in China geboren te zijn. Ik ken heel veel niet Chinese restauranthouders, die wel uit Azi? komen, maar niet speciaal uit China.
    Tevens hebben we b.v. restaurants die de Franse keuken vertegenwoordigen en daar staan gewone Hollandse koks in de keuken, die dit van een chef kok hebben geleerd.
    Dus gaan zeggen dat je koks uit China moet importeren om je restaurant open te houden is heel kortzichtig en geeft aan dat je geen visie hebt gehad in al de jaren dat je het restaurant draaide.
    En waarom hebben al die Chinezen er niet voor gezorgd, dat er een school kwam voor de Chinese keuken, dus eigen schuld, dikke bult.

  2. Koks uit China zijn veel goedkoper dan mensen hier aannemen. Het is onzin dat hier geen mensen te vinden zijn vanwege gebrek aan opleiding. Via learning on the job kunnen mensen opgeleid worden, dat is ook gebeurt met een hoop koks die nu in Chinese restaurants werken. Deze hebben ook nooit een opleiding gehad. De regeling opheffen dwingt Chinese horeca ondernemers te zoeken naar andere oplossingen en dat is mensen aannemen uit Nederland. Daarnaast krijg je met deze regeling ook een hoop mensen die alleen hier naar toe komen voor een verblijfsvergunning. In China zijn diploma’s gewoon te koop.