Onderwerp: Internationaal

Grensoverschrijdende arbeid is er in soorten en maten. Als een werkgever een werknemer naar het buitenland stuurt om werkzaamheden te verrichten of als een werkgever een buitenlandse werknemer wil aantrekken om voor hem te werken, dan moet dat natuurlijk goed geregeld zijn. Ook kan het zijn dat er een werknemer uit het buitenland in je bedrijf komt werken, bijvoorbeeld als hij door een concernonderdeel is uitgezonden of als er een rechtstreeks contract is aangegaan. En dan kan het ook nog dat een werknemer inwoner van Nederland is tijdens een uitzending. Allemaal bijzondere situaties waarin je als HR extra alert moet zijn op bijvoorbeeld het gebied van belasting, sociale zekerheid en werk- en immigratievergunningen. Blijf op de hoogte van internationale ontwikkelingen door dit onderwerp te volgen.

Artikelen over het onderwerp internationaal

Internationaal
Brexit: wat moet HR ermee?

Hoewel de precieze gevolgen van de Brexit nog mistig zijn, is één ding kraakhelder: veel HR-afdelingen zullen aan den lijve ondervinden dat de Britten de EU verlaten. Een goede voorbereiding is dan ook het halve werk, zegt de AWVN. ‘HR kan al beginnen met een “vlootschouw”.’ 

Internationaal
Hoe scoren bedrijven op de mensenrechtenmeter?

Hoe staat het met de lonen die multinationals betalen? Weten ze kinderarbeid te voorkomen? Aan de hand van dit soort vragen worden concerns beoordeeld op een nieuwe mensenrechtenmeter. Ook voor HR-afdelingen iets om rekening mee te houden.

Internationaal
3 vragen over de tewerkstellingsvergunning

Vanaf 1 januari 2017 is een tewerkstellingsvergunning vereist voor Japanse werknemers die in Nederland willen werken. Wat houdt deze werkvergunning precies in en wanneer heb je hem nodig? 3 vragen over de tewerkstellingsvergunning.

Internationaal
Laagopgeleiden dupe van komst Oost-Europeanen

De komst van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa zorgt in een aantal bedrijfstakken voor verdringing van Nederlandse werknemers. Het gaat vooral om werk waarvoor weinig scholing nodig is. Dat blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek.

Internationaal
Uitspraken Asscher overdreven

Het Europese Hof van Justitie oordeelde afgelopen week dat de Nederlandse werkvergunning onder omstandigheden in strijd is met de vrijheid van dienstverlening in Europa. Minister Asscher reageerde als door een wesp gestoken. Maar wat verandert er precies?

Internationaal
Nederland hanteert te strikte werkvergunning

De Nederlandse vergunningsplicht voor werk is in strijd met de vrijheid van dienstverlening in Europa. Dat oordeelde het Europese Hof van Justitie donderdag in een zaak over een Nederlandse boete die werd opgelegd aan energieleverancier Essent.

Internationaal
Kansen in Polen

Na een jaar hard werken en afstuderen op HR bij een Nederlandse multinational, en een contract voor bepaalde tijd op HR-gebied bij een geestelijke gezondheidszorginstelling, besloot ik in maart 2013 een HR-functie bij diezelfde multinational aan te nemen in Polen.

Internationaal
Hoge boete voor ontbreken werkvergunning

Lasser Leo Volmer kreeg een boete van 12.000 euro omdat hij een Bulgaarse jongere op weg hielp in zijn loopbaan. Maar hij bleek een tewerkstellingsvergunning nodig te hebben voor de jongen, die al bijna 10 jaar in Nederland woonde. Hoe zit het nu precies met tewerkstellingsvergunningen?

Internationaal
Oost-Europeanen vaker uitgebuit in Nederland

De uitbuiting van Polen, Roemenen en Bulgaren in Nederland lijkt toe te nemen. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een opgave van het ministerie van Sociale Zaken, na gerichte controle van tienduizend bedrijven. Hierbij werden tweeduizend bedrijven beboet.

Internationaal
Stage niet voor elke illegale mbo’er

Niet alle illegale mbo-scholieren kunnen stage lopen. Dat is alleen toegestaan bij opleidingen waar de nadruk ligt op leren. Illegale scholieren die een opleiding volgen met het accent op werken, komen niet in aanmerking voor een stage.

Internationaal
Miljoenenboete voor champignonkweker

Een champignonkweker en een Bulgaars bedrijf krijgen voor in totaal ruim 3 miljoen euro aan boetes. De Inspectie SZW (de vroegere Arbeidsinspectie) heeft die opgelegd omdat Bulgaarse werknemers op de kwekerijen van de man geen tewerkstellingsvergunning hadden.