420 criminele gastarbeiders het land uitgezet

1

Sinds vorig jaar zijn 420 arbeidsmigranten ongewenst verklaard omdat zij zich in Nederland met criminele zaken bezighielden.

Ook zijn ruim 100 voornamelijk uit Midden- en Oost-Europa afkomstige werkloze gastarbeiders teruggekeerd naar hun eigen land omdat ze niet meer in hun onderhoud konden voorzien.

Dit schrijft minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer, maakte het ministerie dinsdag bekend.

Het kabinet-Rutte is sinds zijn aantreden bezig met een gerichte aanpak van problemen rond arbeidsmigratie. Dat gebeurt in samenwerking met de gemeenten.

Het aantal tewerkstellingsvergunningen is sinds 2010 drastisch teruggelopen. Twee jaar geleden verleende het UWV nog 2666 werkvergunningen, vorig jaar 923 en dit jaar slechts 19. Het gaat om vergunningen voor de land- en tuinbouw die in hoofdzaak zijn aangevraagd door Roemenen en Bulgaren.

Het kabinet heeft ook de zogenoemde schijnzelfstandigheid aangepakt. Hierbij doen arbeidsmigranten zich voor als zelfstandig ondernemer om onder de tewerkstellingsvergunning uit te komen. Vorig jaar zijn er 382 opgespoord. Hun werkgevers zijn beboet.

Nederland telt ongeveer 300.000 mensen afkomstig uit Midden- en Oost-Europa. De verwachting is dat dit aantal in de toekomst verder toeneemt. Vanaf 2014 mogen Roemenen en Bulgaren in Nederland werken zonder werkvergunning. De PVV riep Kamp dinsdag op dat te verhinderen. Maar de VVD-minister zei in het Radio 1-Journaal dat dat onmogelijk is. Nederland zit vast aan het EU-verdrag waarin geregeld is dat Roemenen en Bulgaren vanaf 2014 geen arbeidsvergunning meer nodig hebben. Uit de EU stappen, zoals PVV-leider Geert Wilders bepleit, is volgens Kamp ,,heel dom”. Nederland is als handelsland voor zijn welvaart afhankelijk van de EU.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. 300.000? Dat zouden er naar verwachting van de overheid toch maar +/- 20.000 worden? En dan straks Bulgaren en Roemenen er nog bij. Er is voor Nederlanders helemaal geen plaats meer in Nederland straks. Heb geen angst of haat tegen vreemdelingen, maar ik vind het er nu toch wel heel erg veel worden eerlijk gezegd.