Nieuw managementdenken: kijk naar de natuur (deel 2)

0

Oude manieren om naar bedrijven te kijken werken niet meer. Organisaties zijn simpelweg té complex geworden om nog op een traditionele managementmanier bestuurd te worden. Bij de Boston Consulting Group (BCG) een pleidooi om eens wat vaker naar complexere organisatievormen (zoals de natuur) te kijken. Vandaag deel 2.

We moeten kijken naar nieuwe manieren van organiseren, manieren die recht doen aan de complexiteit van de nieuwe tijd. En wellicht is het goed om eens te kijken naar de natuur. En wel om zes redenen. De eerste drie vind je hier. De volgende drie vind je hieronder:

4. Kijk eens naar de complexiteit van het menselijk immuunsysteem.

Dat zit werkelijk zó mooi in elkaar. Het menselijk lichaam heeft meerdere verdedigingstechnieken die met elkaar samenwerken en van elkaar afhankelijk zijn. En in veel gevallen lukt het daardoor prima om ziektes buiten de deur te houden, of weer buiten de deur te krijgen.

Ook je organisatie kun je op die manier schokbestendig maken. Kijk bijvoorbeeld goed naar de heterogeniteit van je organisatie. Als je organisatie bestaat uit academisch geschoolde blanke mannen, en er breekt onder die groep een enge ziekte uit, dan kun je de tent sluiten. Beter is het om je organisatie te laten bestaan uit diverse subgroepen van de samenleving, in de meest brede zin van het woord.

5. Vermijd stilstand.

Als een bepaalde diersoort te weinig weerstand van bijvoorbeeld roofdieren krijgt, dan worden ze kwetsbaar. Neem de dodo of de koalabeer, en sommige mensen, en je begrijpt wat ik bedoel. Het is gezond voor een diersoort om bejaagd te worden of aan ander gevaar bloot te staan, dat maakt ze inventief.

Met organisaties werkt het net zo. Vooral grote organisaties hebben de neiging om te blijven hangen in succes. Het gezonde vermogen om risico’s te nemen, om nieuwe wegen in te slaan en om mindere onderdelen af te stoten sust dan in slaap. Het is belangrijk je hiervan bewust te zijn. Creëer actief een cultuur van ondernemerschap, en vaak is dat een cultuur waarin fouten niet worden afgestraft maar aangemoedigd.

6. Leg beslissingsbevoegdheden laag in de organisatie.

In een complexe wereld bestaat er niet één oplossing voor vele problemen. Maatwerk is nodig. In veel traditionele organisaties vinden ze het fijn om regels en procedures te maken: daarmee kun je grote problemen schijnbaar opdelen in kleine taakjes en die heel strak managen om zo de wereld voorspelbaar te maken.

Veel meer gaat het erom veel kleine experimenten te doen, en mensen de gelegenheid te geven zélf oplossingen te bedenken. De échte veranderingen komen vaak namelijk van onderop.

Bron: BCG

Lees meer over:

Over Auteur

Basti Baroncini schrijft met liefde over alle onderwerpen binnen het HR-vakgebied, maar zijn hart gaat pas écht sneller kloppen wanneer het gaat om strategie en om mensen. Sociale innovatie, duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling & onderwijs, verandertrajecten, draagvlak, communicatie en leiderschap zijn voorbeelden van onderwerpen waar hij graag over schrijft.