Maatschappelijk verantwoord ondernemen een taak voor P&O?

0

Maatschappelijk verantwoord ondernemen: wat houdt het precies in en wat kan een P&O-afdeling ermee doen? Het kwam aan bod tijdens de opleiding van student Mickey Reedijk. Hij deelt zijn ervaringen.

Het afgelopen blok heb ik mij op school bezig gehouden met Maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het was de eerste keer in de opleiding dat het echt naar voren kwam als onderwerp in de vorm van een vak, dus ik heb veel nieuwe kennis opgedaan over dit onderwerp. Wat dat betreft is het een goede timing als je kijkt naar de maatschappij: maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt een steeds belangrijker onderwerp. Mensen hebben steeds vaker behoefte aan producten die op een eerlijke manier tot stand zijn gekomen en bedrijven spelen hier ook steeds meer op in. Ik vind het dan ook een goede zaak dat het in mijn opleiding naar voren is gekomen, want zo heb ik er straks wanneer ik begin met werken al een stukje ervaring mee.

Bewustwording is de eerste stap

We moesten voor school een brochure en een infographic in elkaar zetten met als doel het duidelijk maken van het belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen voor kleine bedrijfjes. Hier kwam bijvoorbeeld naar voren dat wanneer organisatie producten bij een grote afnemer inkopen, ze kunnen kijken of de afnemer eerlijke producten verkoopt. Onze taak was dus vooral het bewust maken van maatschappelijk verantwoord ondernemen bij bedrijfjes. Dit is de eerste stap bij maatschappelijk verantwoord ondernemen: bewust worden van het belang ervan. Pas dan kan een bedrijf en haar medewerkers gemotiveerd zijn om ermee verder te gaan

Maatschappelijk verantwoord ondernemen voor P&O?

Vanuit mijn opleiding heb ik meerdere keren meegekregen dat een goed imago funest is voor een bedrijf. En het behouden van een goed imago is ook een verantwoordelijkheid is voor de afdeling P&O. Ik vind maatschappelijk verantwoord ondernemen dan ook een goed onderwerp voor de afdeling P&O om mee bezig te zijn. Maatschappelijk verantwoord ondernemen kan een grote bijdrage leveren aan een goed imago van een bedrijf, want je laat zien dat je bezig bent met de maatschappij. Je geeft om de problemen die spelen in de wereld, zoals kinderarbeid en milieuvervuiling, en bent niet alleen bezig met winst.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Ik heb wel geleerd dat maatschappelijk verantwoord ondernemen niet slechts aan één afdeling uitbesteed moet worden, maar eigenlijk een integraal onderdeel van de visie van een bedrijf zou moeten zijn. Pas als elke, of in ieder geval de meeste medewerkers erachter staan, straalt een bedrijf uit dat ze op een verantwoorde manier willen ondernemen. Maar het is natuurlijk altijd goed om een afdeling of een groep medewerkers te hebben die het voortouw neemt en zo de rest probeert mee te krijgen.

Lees meer over:

Over Auteur

Mickey Reedijk is Junior HR adviseur. In zijn blogs gaat hij schrijven over zijn ervaringen als young professional op diverse HR-afdelingen.