6 HR-lessen van ‘Beste werkgever van het jaar’ Shell

0

Multinational Shell is bekroond tot favoriete werkgever van Nederland in 2018. HR-directeur Marloes Michon vertelt wat er achter dit winnende beleid zit en geeft zes HR-lessen.

Marloes Michon

Door deze betiteling laat Shell volgens Marloes Michon zien dat de snel veranderende arbeidsmarkt top of mind blijft bij de organisatie. Daar speelt zij op in met een strategische employer branding, dat invloed heeft op de voorkeurspositie op de arbeidsmarkt. Zo wordt de multinational bijvoorbeeld ook steeds populairder onder vrouwen. Michon: ‘Naast de verschillende branding campagnes die we voeren, is shell een leuk bedrijf met prettige internationale collega’s en heerst er een dynamische innovatieve werkcultuur.’ Maar wat doet het bedrijf om prettig, dynamisch en innovatief te zijn?

Succesvolle HR-lessen

1. HR (managers en directeuren), denk en opereer in termen van ‘License to Operate’ van een bedrijf in de samenleving

Het gaat niet alleen om het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar ook om het afleggen van verantwoording. Wat doet de organisatie en waarom? Daarmee krijgen bedrijven de wil om vanuit Shell te blijven opereren.

2. HR, denk en werk cross functioneel

Het HR-team denkt cross functioneel zodra zij samen met afdelingen als Finance, Legal, relaties tussen de overheid en externe relaties aan de slag gaan. Bij cross business werkt HR end-to-end. Door een end-to-end benadering kunt u een betere waarde creëren, doordat iedereen in uw organisatie met de juiste informatie werkt.

3. HR, denk in termen van ‘een workforce Eco Systeem’

Dit houdt in dat er een gezonde werkomgeving is die werknemers productief en energiek houdt. Dit geldt zowel voor interne als extern resourcing.

5. HR, geeft vorm aan Duurzame inzetbaarheid

Shell noemt het longevity, waarmee we werknemers zolang mogelijk op een goede manier bij ons werkzaam willen houden.

6. HR, beschik over een digitale mindset en vaardigheden

Nieuwe skills en capaciteiten moeten bij de continue groei horen van medewerkers. Het is van belang om net zo hard mee te groeien met de snel groeiende arbeidsmarkt.

Meer tips van bedrijven met een succesvol HR-beleid

 

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.