Hoe samenwerking wél kan slagen (70% mislukt)

0

Maar liefst twee op de drie keer loopt samenwerking uit op een fiasco. Dat is geen reden om er niet meer in te investeren, zegt socioloog Ferry Koster. In zijn XpertHR webinar geeft hij HR tips voor verbetering. ‘In serious games kun je ervaren wat er gebeurt als je geen openheid van zaken geeft.’

Het webinar is het vervolg op het XpertHR webinar over innovatief personeelsbeleid van 3 december 2019. Ferry Koster is expert op het gebied van arbeid, organisatie en management. Bij Erasmus Universiteit Rotterdam doet hij verschillende HR-onderzoeken. In dit webinar gaat hij in op de vraag hoe innovaties ontstaan en hoe ze zijn te sturen.

Mythe

Ferry Koster

Eerst maar even een mythe ontzenuwen. Innovatie lijkt vaak te danken te zijn aan geniale individuen, zoals Steve Jobs, de topman van elektronicagigant Apple. Maar toen zijn ideeën waren opgedroogd, zocht hij juist contact met printerbedrijf Xerox. Hij liet zich inspireren door de computer van de toekomst die hij daar zag staan. Ferry Koster: ‘Ook creatieve geesten als Jobs hebben anderen nodig om te kopiëren, transformeren en combineren.’

Een voorwaarde voor vernieuwing is dus dat medewerkers hun kennis en informatie willen delen. Volgens Ferry Koster kan HR dat stimuleren door een leercultuur te creëren. ‘Moedig medewerkers aan om hun kennis te vergroten, beloon ze daarvoor. Stimuleer ze ook die kennis te delen. Daar is uiteraard een veilige bedrijfscultuur voor nodig – medewerkers moeten niet het gevoel hebben dat anderen er met hun ideeën vandoor gaan.’ Grote kans dat Xerox dat gevoel wel had toen Apple doorbrak.

Beloften

Samenwerking heeft grote voordelen, variërend van aanvullende informatie tot het delen van risico’s en spreiding van de kosten. Om daar succesvol in te zijn, noemt Koster drie voorwaarden: tijd, het nakomen van beloften en wederkerigheid. Net als diersoorten bondjes sluiten in ruil voor voedsel of veiligheid, hebben medewerkers baat bij wederzijdse hulp. Dat geldt des te meer voor organisaties die elkaar opzoeken.

Koster waarschuwt voor twee valkuilen. Organisaties kunnen hun samenwerking te formeel, maar ook te informeel regelen. In het laatste geval is het risico groot dat de andere partij te makkelijk uit de samenwerking stapt als het resultaat tegenvalt. Formeel en informeel kunnen organisaties maar beter goed regelen dat ze vertrouwen in elkaar houden. Bijvoorbeeld door af te spreken welke contracten moeten worden afgesloten (formeel), de onderlinge verschillen te onderkennen en rekening te houden met elkaars gevoeligheden (informeel).

Games

‘Moet HR stimuleren dat medewerkers een training krijgen in samenwerking?’’, vraagt een deelnemer. Ferry Koster is daar zeker voorstander van, liefst op een innovatieve manier. ‘In serious games kun je ervaren wat er gebeurt als je geen openheid van zaken geeft of boos wordt als de andere partij niet levert wat is beloofd.’

Ook op de werkvloer zouden medewerkers meer coaching moeten krijgen op het gebied van samenwerking. ‘En wat mij betreft mogen ze er meer op worden beoordeeld. Of je wilt of niet, voor innovatie is samenwerking een must.’

  • Waarom doet HR-innovatie ertoe? En hoe kun je personeelsbeleid het best innoveren? Socioloog Ferry Koster geeft uitgebreid antwoord in deze whitepaper!

     

    Download de whitepaper

Ook lezen:

HR-innovatie meest succesvol bij middelgroot bedrijf

 Investeren in opleiding en aanbieden van flexcontracten werkt niet 

Lees meer over:

Over Auteur

Jolan Douwes is auteur van XpertHR. Behalve journalist is zij ook loopbaanadviseur. Zo pikt ze de laatste ontwikkelingen op het gebied van werk snel op. Voor XpertHR Actueel schrijft ze onder andere interviews en praktijkverhalen.