BlogBevlogenheid is mooi, maar soms is slimheid beter

0

Bevlogen medewerkers willen we allemaal binnen onze organisatie. Maar wat houdt bevlogenheid precies in en hoe haalt u het uit medewerkers? Dr. Job Hoogendoorn beschrijft het in deze blog. Maar bedenk wel, soms is slimheid beter…

Als ik een thuiswedstrijd van mijn favoriete voetbalploeg bijwoon, zie ik graag bevlogen spelers. Maar soms zitten er spelers bij die zo bevlogen zijn, dat ze zichzelf voorbij lopen, met hun krachten smijten, onnodig overtredingen begaan, onnodig een gele of een rode kaart oplopen, vergeten op tijd over te spelen en daardoor kansen verprutsen. Op zo’n moment zie ik liever wat meer slimheid dan naïeve bevlogenheid.

Werkweken van 90 uur

Morten Hansen, auteur van het boek Great at Work, kwam na een vijf jaar durende studie onder 5000 managers en medewerkers tot dezelfde conclusie: bevlogenheid is mooi, maar soms is slimheid beter. Drie jaar lang sloofde hij zich, in dienst van de Boston Consulting Group, zeer bevlogen uit met werkweken van 90 uur. Tot hij een keer naar de output van een collega keek, die niet meer dan 50 uur per week werkte. Zijn analyses waren sterker en zijn presentaties overtuigender. Toen begreep Hansen dat heel bevlogen, heel hard en heel lang werken niet altijd een betere prestatie oplevert. Wat het meest oplevert is een combinatie van minder doen, een scherpe focus, het kiezen van een beperkt aantal doelen, maar wel slim en bevlogen. Beter presteren is daarnaast volgens Hansen een kwestie van je werk logisch en efficiënt inrichten, efficiënte leerprocessen voor nieuwe taken, het selecteren van taken en doelen, die aansluiten bij je passie, het overtuigen en enthousiasmeren van anderen om mee te doen, efficiënt overleggen, en alleen samenwerken als dat nuttig is en soepel verloopt. Kortom naïeve bevlogenheid werkt niet; bevlogenheid is mooi, maar wel onder een aantal voorwaarden.

Wat is bevlogenheid?

Volgens de psychologen Schauffeli en Bakker, ontwerpers van de UBES (de Utrechte Bevlogenheids Schaal), gaat het bij bevlogenheid om: …een toestand van opperste voldoening, die gekenmerkt wordt door:

  • vitaliteit – bruisen van energie, zich sterk en fit voelen, lang en onvermoeibaar door kunnen werken, veerkracht en doorzettingsvermogen;
  • toewijding – sterke betrokkenheid bij het werk, dat als zinvol ervaren wordt, trots en enthousiasme);
  • absorptie (op een plezierige wijze helemaal opgaan in het werk);

Bij de UBES gaat het om een groot aantal variabelen, die tezamen een indicatie voor de mate van bevlogenheid opleveren, maar mogelijk ook een indicatie voor een mate van burn-out. De scores op deze verschillende UBES-variabelen leveren vaak, maar niet altijd, een consistent plaatje op.

Hoe vinden we bevlogen medewerkers?

Voor HR-professionals levert dat vervolgens vragen op als: waar en waarvoor hebben we bevlogen medewerkers nodig en waar en hoe vinden we kandidaten die goed scoren op een evenwichtige en slimme bevlogenheid? We zijn immers niet op zoek naar adhd’ers of neurotici met een pathologische bevlogenheid en afwezigheid van doseervermogen en samenwerkingsvermogen. Een vraag is ook of alle innovaties die tot ons komen op het gebied van de testpraktijk, ons wel in staat stellen om de nuances in bevlogenheid die we zoeken, met de gewenste validiteit en betrouwbaarheid vast te stellen. Enige scepsis rond deze innovaties lijkt vooralsnog wel op zijn plaats.

BrainCompass, voorheen InsightYou, onderzoekt de werking van zo’n 16 breinfuncties en meent dat ze werkgevers hiermee beter kan adviseren over de kwaliteiten van een kandidaat dan op basis van een IQ-test en CV-analyse mogelijk zou zijn. De leiding van BrainCompass beschikt echter zelf kennelijk niet over een vlot werkend brein. Ze deden er tergend lang over om vragen van Autoriteit Persoonsgegevens te beantwoorden, die zich zorgen maakt over de eerbiediging van het recht op privacy van kandidaten door BrainCompass. Ondanks het gebrek aan medewerking van het bedrijf kwam de Autoriteit Persoonsgegevens wel tot een heldere uitspraak: “de verwerking van bijzondere persoonsgegevens door BrainCompass is in strijd met de privacywet”. Met andere woorden: innovatief onderzoek naar geschiktheid, naar kwalificaties en ook naar bevlogenheid, moet zich wel aan de regels houden.

Wangslijmvlies

Omnigen, een jong bedrijf dat zich toelegt op DNA-analyses, onderzoekt op dit moment , op basis van ingeleverd wangslijm, of supporters wel beschikken over het bevlogenheids-gen voor hun club. Met de antwoorden van de deelnemers aan het onderzoek, die hun eigen bevlogenheid typeren, wordt gezocht naar een samenhang tussen genetisch profiel en bevlogenheid. We zijn nieuwsgierig naar de resultaten!

Jac Orie, tenslotte, is bij de Olympische Winterspelen in Korea een zeer succesvolle schaatscoach. Over bevlogenheid van zijn pupillen hoeft hij zich geen zorgen te maken. Toch is Orie de hele dag bezig met het meten van omstandigheden, van conditie en van prestaties en beschikt hij over de meest uitgebreide database om goed te coachen. Ook om op tijd te kunnen pieken is bevlogenheid niet voldoende, maar is slimheid nodig.

  • Dit artikel komt tot  stand in samenwerking met XpertHR de HR Antwoordbank. XpertHR biedt arbeidsrechtelijke informatie, juridisch advies, praktische tools, praktijkcases, checklists en meer. Geïnteresseerd? Meer informatie of een online demonstratie >>>
Lees meer over:

Over Auteur

Dr. Job Hoogendoorn is auteur bij XpertHR. Ook is hij partner bij Erasmus Research & Business Support (ERBS). Hiervoor was hij hoofddocent HRM en directeur van de parttime master Bedrijfskunde van de Rotterdam School of Management. Hij publiceert over HRM, SHRM, HR Planning, talent management, MD, opleiding en ontwikkeling en medezeggenschap. Voor vragen kun u mailen aan jhoogendoorn@rsm.nl.