5 tips om de beste werkplek te zijn voor werknemers

0

Wat is het succes achter een goed HR-beleid en het bieden van een goede werkplek voor werknemers? Top teams in de ranglijst van ‘Best Workplaces’ van Nederland geven u vijf gouden tips.

1. Communiceer regelmatig met medewerkers

Uitvaartverzekeraar en -verzorger DELA is bekroond tot ‘Best Large Workplace‘ en hun basis is communicatie. ‘Het belangrijkst is dat mensen veel met hun teamleden en leidinggevende praten. Bespreek in dit soort gesprekken de ontwikkelingen en successen van de teamleden. Bespreek wat er leeft, wat er van elkaar geleerd kan worden en wat er nodig is om nog beter te worden.’ Hiernaast stimuleert DELA de communicatie door dag-, week- en maandstarten te houden waarin collega’s en leidinggevenden elkaar ontmoeten.
Ook de HR-afdeling van consultancybureau House of Performance, die verkozen is tot ‘Best Small Workplace’, richt zich op communicatie. ‘Laat bijvoorbeeld continu aan medewerkers zien wat het bedrijf precies doet en zorg ervoor dat zij waarderen wat zij met zijn allen neerzetten.’ Elke organisatie is anders. Vind daarom de juiste manier om de communicatiekanalen open te houden met alle medewerkers.

2. Vind de juiste balans tussen werk en privé

De medewerkers van adviesbureau Lean Consultancy Group (Best Medium Workplace) waren minder tevreden met de balans tussen werk en privé. Ook DELA kreeg onder meer te horen dat haar hoofdkantoor in Eindhoven geen prettige werkomgeving meer is. Om de juiste balans te vinden tussen werk en privé, is het van belang om actief te luisteren naar signalen van collega’s en elkaar op dat vlak serieus nemen. DELA bewijst dit al door het hoofdkantoor te verbouwen om de werkplek weer prettig en modern te maken, zodat medewerkers zich weer thuis voelen.

3. Geef ruimte voor ontwikkeling

De HR-managers van de winnende organisaties herkennen allemaal dat medewerkers nooit zijn uitgeleerd. Hierom is Best Multinational Workplace Atlassian met een groeiprogramma gestart. ‘Medewerkers zijn het meest gelukkig wanneer ze kunnen groeien en dat is wat we willen zien. Daarom mag iedereen een carrièrepad uitwerken en vinden er interne ‘snuffelstages’ bij andere functies plaats.’ Ook House of Performance focust zich op de ontwikkeling van het personeel, naast alle projecten waarin zij werken. ‘Probeer altijd de persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers te stimuleren. Het is daarbij belangrijk dat er een goede balans is in werk en ontwikkeling. Vooral de jongere generatie die nu de arbeidsmarkt betreedt vindt dit een belangrijk thema.’

4. Besteed extra aandacht aan het werving- en selectieproces

De arbeidsmarkt trekt flink aan en snelgroeiend bedrijf Lean Consultancy Group vindt het – net als andere groeiende bedrijven – lastig om snel goed personeel te vinden. Toch maakt de organisatie stappen door geen concessie te doen in kwaliteiten, maar mensen een goede kans te geven in uitgebreide selectierondes. ‘Potentiëlen leren wij beter kennen door het persoonlijk te maken, laten wij een korte pitch geven en nodigen wij uit voor LCG-dagen.’ Dit is een manier om ervoor te zorgen dat nieuwe collega’s echt commitment hebben. Volgens Atlassian is het daarentegen ook belangrijk specifiek op zoek te gaan naar mensen die dezelfde kenmerk hebben. Zo is dit bedrijf vooral opzoek naar teamplayers en proberen zij daar tijdens de sollicitatieprocedure al duidelijk over te zijn. Weet als HR-medewerker dus waar u naar opzoek bent.

5. Ga verzuim tegen

Een goed verzuimbeleid is voordelig voor HR en daarom staat het voorkomen van verzuim bovenaan de agenda van het DELA -team. ‘We werken nu met maandelijkse thema’s waarin wij voorlichtingen geven en ontmoeten we mensen die meer willen weten over eenzelfde thema. Zo geven wij tips over o.a. goede voeding, een gezonde leefstijl, een goede nachtrust en omgaan met de overgang.’ Door taboes als de overgang bespreekbaar te maken, voorkomt u verzuim. Daarom is het van belang om creatief om te gaan met de aanpak van verzuim.

Meer weten over het HR-beleid van de Best Workplaces? Lees de interviews hieronder!

 

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.