5 lessen van Johan Cruijff voor HR in 2019

0

‘Elk nadeel heeft zijn voordeel.’ Toen Johan Cruijff die uitdrukking introduceerde, ging het nog over voetbal. Inmiddels is het een universele uitdrukking dat op vrijwel elk aspect van ons leven van toepassing is. Mark Judd, Vice President of Product Strategy bij Workday, spits vijf lessen toe op de ontwikkelingen van de economie en arbeidsmarkt in 2019. 

Mark Judd

Nederland kent al zes jaar een gezonde economische groei. Dat is een groot voordeel voor organisaties, maar er is inmiddels toch ook zeker een duidelijke schaduwzijde zichtbaar (de omgekeerde JC-formule). Het personeelstekort drukt de economische perspectieven. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de groeiverwachting voor dit en volgend jaar daardoor naar beneden bijgesteld. Steeds meer organisaties worden geremd in hun groei en ontwikkeling, omdat ze niet de juiste mensen kunnen vinden.

Dat is een grote uitdaging voor HR-verantwoordelijken in alle sectoren. Misschien wel de grootste in 2019. Maar daar blijkt weer de genialiteit van Johan Cruijff. Ook dit nadeel heeft voordelen voor organisaties die strategisch slim en met inzet van de juiste technologie de strijd om de talenten van nu en morgen aangaan. Er zijn in 2019 vijf aspecten die bepalend zijn voor het succes van HR op de arbeidsmarkt en dus van de organisatie als geheel.

1. De beste talenten zijn al binnen

De juiste medewerkers in de juiste aantallen staan niet ineens voor de deur. In 2019 zullen organisaties relevante analyticstools gaan benutten om medewerkers met vaardigheden te matchen. De beste manier om het tekort aan vaardigheden te bestrijden is de inzet op het (her)ontdekken van talenten in de eigen organisatie en hen te trainen, ontwikkelen en eventueel om te scholen. Een eigen marktplaats voor talent verbindt de juiste mensen met de juiste uitdagingen en maakt de onbenutte capaciteiten in het eigen personeelsbestand zichtbaar.

2. Voeg intelligentie toe aan personeelsdata

De inzet van AI bij personeelsgegevens zorgt ervoor dat data de organisaties ondersteunt in de zoektocht naar de juiste talenten. Enerzijds helpt AI medewerkers om makkelijker hun weg te vinden in trainingsinstrumenten en ontwikkelingsprogramma’s, anderzijds kan HR dankzij Machine Learning makkelijker de toptalenten binnenhouden en medewerkers selecteren voor nieuwe rollen en projecten.

3. Ga een partnerschap aan met medewerkers

2019 wordt het jaar van de faciliterende werkgevers. Medewerkers willen gezien worden als partner en niet meer als personeel. Organisaties die investeren in een nieuwe aanpak van performancemanagement en een partnerstructuur zullen hun aantrekkingskracht op nieuwe medewerkers vergroten. Dat vraagt wel om flexibeler HR-processen en meer interne mobiliteit. De faciliterende werkgever biedt een lerende, zich ontwikkelende, uitdagende en betrokken werkomgeving.

4. Vaardigheden zijn het nieuwe kapitaal

Keuzemogelijkheden en de mogelijkheid om te ontwikkelen zijn in 2019 de belangrijkste criteria voor talenten bij hun beslissingen. Vaardigheden zijn het nieuwe carrièrekapitaal. Medewerkers willen hun bestaande vaardigheden verder kunnen ontwikkelen en nieuwe vaardigheden kunnen aanleren, zodat zij steeds meer waarde hebben in een veeleisende economie.

5. Houd continu een vinger aan de pols

Het is een open deur om te zeggen dat medewerkers die gelukkig zijn in hun werkomgeving, de minste aanleiding hebben om te vertrekken. In 2019 zullen organisaties dan ook voortdurend een vinger aan de pols moeten houden: hoe is de stemming, zijn medewerkers nog steeds betrokken en gemotiveerd om hun best te doen? Elke minuut en elke ervaring telt daarbij.

2019 is een belangrijk jaar voor HR. De arbeidsmarkt in Nederland en daarbuiten zorgt voor grote uitdagingen. Achteroverleunen is geen optie. HR-beslissers moeten in actie komen, anders lopen ze achter de feiten aan en brengen ze de succeskansen en ontwikkelingen van de organisatie in gevaar. En liever nu dan later. Om nogmaals met de grote Johan Cruijff te spreken: ‘Je moet schieten, anders kun je niet scoren.’

Geschreven door Mark Judd, Vice President of Product Strategy EMEA bij Workday.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.