3 lessen voor de toekomst van HR

0

Afgelopen dagen was het HR Tech World congres in Amsterdam. De redactie selecteerde drie lessen van internationale sprekers over de arbeidsmarkt, robotisering en HR Analytics.

Robotic Resource Management

Henrik Scharfe van Foundation Autonomous, sprak over de verschuiving van automatisering naar autonomie, oftewel zelfstandig opererende robots zoals zelfrijdende auto’s. Volgens Scharfe wordt 50 procent van het werk in de komende jaren overbodig of overgenomen door robots en automatisering. 85 procent van de mensen denkt dat iemand anders daar de dupe van wordt en dat hun eigen baan niet verdwijnt. Scharfe schetst een doemscenario waarin Human Resource Management wordt vervangen door Robotic Resource Management. Maar uiteindelijk komt hij tot de conclusie dat het prima is als al het stomme werk door robots wordt gedaan zodat mensen zich kunnen focussen op waar zij goed in zijn.

De toekomst van werk

Econoom Danny Thornily, president van DT-Global Business Consulting, stelt dat de wereldwijde economie nooit goed is hersteld van de financiële crisis. Het huidige beleid van overheden en bedrijven draagt ook zeker niet bij aan een goed herstel, vindt Thornily. Hij onderbouwt zijn verhaal met statistieken uit Groot-Brittannië, Europa en de Verenigde Staten van stagnerende inkomens. Bijvoorbeeld: tussen 2005 en 2014 daalde 66 procent van de inkomens van OESO-landen. Ter vergelijking: tussen 1993 en 2005 was dit slechts 2 procent. Volgens Thornily wordt de traditionele structuur van werk vernietigd. Bedrijven investeren in HR, maar tonen weinig loyaliteit aan hun werknemers. Er zijn veel parttime banen, tijdelijke contracten en de lonen blijven achter. Dat is slecht voor de economie, zegt Thornily, want de werknemers zijn immers ook consumenten. Daarbij doen steeds meer bedrijven aan outsourcen en dat draagt bij aan de winstgevendheid van de organisatie maar niet aan de banen. Wat Thornily zorgen baart, is de reactie van de huidige generatie waarvan 50 procent in onderzoeken aangeeft tevreden te zijn met hun arbeidsvoorwaarden. ‘Zij bouwen nauwelijks pensioen op, hebben baanonzekerheid en gaan een toekomst van vele banen tegemoet. Maar misschien ben ik een dinosaurus’, besluit Thornily grappend.

HR Analytics

Josh Bersin van Deloitte en Phil Wainewright van Diginomica bespreken kort het onderwerp HR Analytics. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, zegt Wainewright. Maar zorg dat je data op orde is want daar begint HR Analytics mee. Ook Bersin benadrukt dat HR Analytics niet moeilijker gemaakt moet worden dan het is: ‘Het is niets nieuws, deze transitie naar datagestuurd werken hebben we ook gemaakt in marketing en sales. Het is heel logisch dat ook HR met analytics gaat werken.’

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.