‘HR draagt onvoldoende bij aan realisatie bedrijfsdoelstellingen’

1

De HR-functie draagt onvoldoende bij aan het realiseren van de doelstellingen van de onderneming, vindt ruim 30 procent van de bestuurders en professionals die geen HR-verantwoordelijk hebben. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van KPMG.

Er is voor HR wel een mogelijkheid om van grotere betekenis te zijn voor de bedrijfsstrategie. Zo vindt bijna 80 procent van de ondernemingen dat het inzicht verkregen uit beschikbare informatiebronnen zou kunnen leiden tot meer winst voor de onderneming. Harold de Bruijn, partner bij KPMG: ‘Big data en de analyse van deze gegevens bieden ondernemingen een schat aan nieuwe informatie en stellen de HR-functie in staat haar bijdrage aan het realiseren van de ondernemingsdoelstellingen aanzienlijk te vergroten.’

Evidence-based HR

Volgens De Bruijn moeten bedrijven nu aan de slag gaan met ‘evidence-based’ HR. Deze vorm van beleid richt zich meer op bewijsvoering. Deze bewijsvoering is onder andere uit data te halen. Op dit moment is er meer data beschikbaar dan ooit. De Bruijn: ‘Nog niet eerder had de HR-professional zoveel data beschikbaar om beslissingen op te kunnen baseren en niet alleen maar te vertrouwen op het eigen gevoel of ervaringen uit het verleden. Nu is voor de HR-functie dan ook het moment om te laten zien dat haar activiteiten wel degelijk van invloed kunnen zijn op het uiteindelijke bedrijfsresultaat.’

Data

Om deze data te kunnen analyseren is wel een nieuw soort HR-professional nodig. Analytics vereist iemand die data-gedreven is en de deskundigheid heeft om informatie te analyseren en te interpreteren. Deze vaardigheden moeten gecombineerd worden met een commerciële insteek, om vast te kunnen stellen hoe de inzichten die voorkomen uit de data, ingezet kunnen worden om de doelstellingen van de onderneming te ondersteunen.

Lees ook: Wat levert HR op? en Heeft HR een meerwaarde?

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Birgitte van de Water op

    Volgens mij zit de meerwaarde van HRM niet alleen in het kunnen lezen en interpreteren van (big) data maar maar juist in het verbinden van bedrijfsdoelstelling (strategie, misie/visie) en het binnenhalen en houden van de juiste medewerkers om deze bedrijfsdoelstelling te behalen. Daar zit de uitdaging!