Hoe krijg je steun voor Evidence-Based HR?

0

Binnen organisaties is lang niet altijd steun voor het inzetten van analytics. Sommige managers denken zodanig veel kennis en ervaring te hebben dat zij niets kunnen leren van analytics. Anderen accepteren gewoonweg niet dat een jonge analist hen vertelt dat hun besluit niet ondersteund wordt door data.

Omgaan met politieke gevoeligheden

Politiek speelt binnen veel organisaties een grote rol. Analytics accepteren als basis voor besluitvorming kan niet van de grond komen zonder de politieke gevoeligheden eromheen onder controle te hebben, stelt consultant David Creelman.

4 tips om managers evidence-based HR te laten accepteren

  1. Erbij betrekken  Managers willen ‘in control’ zijn en niet verrast worden. Betrek hen daarom zoveel mogelijk bij het analytics-project. Doe dat zo vroeg mogelijk. Je hoeft de teugels niet te overhandigen aan hen. Zorg er gewoon voor dat ze erbij betrokken zijn en dat ze weten dat je naar hen luistert.
  2. Ondersteun  Positioneer analytics altijd als een manier om leiders te ondersteunen, niet als een manier om de autoriteit van leiders te ondergraven. Ga na wat leiders willen bereiken en ondersteun dat met analyses, zodat zij goede beslissingen kunnen nemen. Creelman voegt daaraan toe dat steun niet zover gaat dat cijfers worden verzonnen of resultaten worden verdraaid om slechte ideeën te ondersteunen. Als analytics managers ondersteunen, zullen managers achter analytics staan
  3. Frame meningen als hypotheses  Een belangrijke truc die Creelman heeft geleerd is het framen van meningen of overtuigingen als hypotheses. Als een leider bijvoorbeeld zegt ‘Ik geloof dat medewerkers met een sportachtergrond over het algemeen high performers zijn’, kun je een probleem hebben als de data iets anders uitwijzen. Dan moet je terugkomen bij deze leider met de boodschap dat hij of zij ongelijk heeft. In plaats daarvan kun je deze mening beter herformuleren als hypothese. “Ik begrijp dat je een interessante hypothese hebt. Jij wilt dat ik onderzoek of een sportachtergrond een voorspeller is voor bovengemiddelde prestaties. Goeie vraag. Ik ga er mee aan de slag.” Wellicht dat de hypothese verworpen wordt, maar de leider zat niet fout. Deze heeft de organisatie juist verder geholpen met een belangrijke bevinding.
  4. Erken dat getallen slechts 1 kant van de medaille zijn  Soms kunnen data tot precies de verkeerde conclusie leiden. Accepteer dus dat niet alle data hard bewijs zijn en dat soms de ervaring van een manager belangrijker is. Leiders moeten immers beslissingen nemen rekening houdend met vele variabelen. Data kunnen daarbij ondersteunen, maar zijn niet onfeilbaar.

Nu steeds meer beslissingen gebaseerd worden op data komt er ook steeds meer draagvlak voor evidence based HR. Door tevens rekening te houden met politieke gevoeligheden binnen de organisatie kan de impact van HR-data groter worden, zo besluit Creelman.

Bron: TNLT

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.