De toekomst van HR: beslissingen gebaseerd op data

1

HR laat zich teveel leiden door anekdotisch bewijs in plaats van keiharde data.

Op scholen worden kinderen voorbereid op hun toekomst. De opkomst van China als handelspartner heeft er in de VS al toe geleid dat op sommige lagere scholen Chinees wordt gedoceerd. In HR-opleidingsprogramma’s wordt steeds vaker aandacht besteed aan financiën, statistiek, marketing en analytics.

Volgens Ron Thomas is dat de toekomst van HR. Kennis van financiën, marketing en statistiek is voor HR-professionals gewenst en noodzakelijk.

In hun boek Beyond HR stellen de auteurs John Boudreau en Peter Ramstad dat Human Resources op een kruispunt staat. Er wordt nu gebalanceerd tussen een administratieve, ondersteunende rol en het potentieel van een echte beslissingswetenschap. Dat laatste is de toekomst van HR. In veel gevallen echter staan HR-professionals zichzelf nog in de weg. Het verlaten van de comfortzone blijkt moeilijk.

Het nemen van beslissingen gebaseerd op data

Een verouderde stijl levert geen concurrentievoordeel op, maar juist een blokkade. Deze stijl zorgt ervoor dat HR ingekapseld wordt. Het zal nog jaren duren, denkt Thomas, voordat het nieuwe HR geboren wordt. De professie bevindt zich nu in haar draagtijd.

De toekomst van HR ligt in een focus op meer geavanceerde meetmethoden en statistische processen. HR voegt waarde toe op het moment dat zij human capital beslissingen gaat nemen op basis van data in plaats van onderbuikgevoelens. Het is geen hype. Het gaat niet weg. Nu ermee beginnen is daarom het beste.

Het gebruiken van anekdotisch bewijs voor het oplossen van problemen is niet afdoende. Anekdotisch bewijs is bewijs gebaseerd op slechts enkele gevallen. Beslissen op basis van dit bewijs is niet betrouwbaar. Niemand zal je serieus nemen als je alleen anekdotisch bewijs hebt. De afdelingen marketing en financiën maken ook geen presentaties of plannen gebaseerd op anekdotisch bewijs of gevoel. In de meeste gevallen zijn hun presentaties en plannen gebaseerd op data. HR zal in die mindset mee moeten gaan.

Organisaties moeten cijfers over hun menselijk kapitaal gaan gebruiken om te bepalen welke beslissingen aangaande hun talenten effect hebben op de prestaties van de organisatie. Welke beslissingen beïnvloeden de prestaties van medewerkers?

Naar een HR beslissingswetenschap

Om een echte wetenschap te worden moet HR meer doen dan alleen wat feiten en cijfers gaan gebruiken. Een beslissingswetenschap op het gebied van human resources moet putten uit onderzoek op het gebied van arbeidspsychologie, arbeidsmarkt en organisatiewetenschappen. Thomas roept op om in dat kader een open mind te hebben en open te staan voor andere vakgebieden. Zelf leest hij veel artikelen waarin de link wordt gelegd tussen menselijk gedrag, consumentengedrag en het gedrag van organisaties richting medewerkers.

Een wetenschappelijke benadering toont hoe beslissingen en maatregelen vanuit diverse disciplines nut hebben voor de HR-professie.

Deze stellingname is na te lezen op het blog van TLNT.

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Een interessant artikel, al is de eerste vraag die in mij naar bovenkomt het dilemma of het HR maatwerk hiermee niet in het geding komt?