Blog Luk Smeyers: Back to the Future

0

Luk Smeyers raakt enthousiast als hij voor eerst echte voorspellende case studies op congressen ziet. Maar de successen van HR analytics gaan niet gelijk op met de inspanningen van HR-afdelingen, constateert hij in zijn future column.

Nooit eerder dan de afgelopen maanden kregen we zo veel aanvragen voor HR analytics support. Het is echt wel een belangrijk verschil met de voorbije jaren. Voor het eerst zien we nu ook échte voorspellende case studies op internationale congressen en als jurylid van de internationale Workforce Analytics Excellence Awards werd ik verrast met bijna vijftig deelnemende cases uit Europa en de USA. Nooit eerder gezien!

We merken dat HR stelselmatig onder grotere druk komt van het management of de CEO die, bij een snel toenemende complexiteit, een sterkere intelligence nodig heeft, óók van HR. Het is duidelijk merkbaar dat er vanuit het management een sterkere behoefte aan het groeien is om steeds sneller inzichten te krijgen in de samenhang tussen investeringen in het menselijk kapitaal en de impact daarvan op de resultaten. En laat dit nu precies de biotoop van HR analytics zijn.

De hype voorbij

Als men me vraagt waarom HR analytics de hype voorbij lijkt te zijn, dan antwoord ik hierop dat data, en bij uitbreiding analytics, nu een standaard gespreksthema geworden zijn tijdens heel wat managementmeetings. Data en analytics in het algemeen, niet specifiek HR dus, zijn sinds enige tijd vast onderdeel van het zoeken naar nieuwe businessmodellen en naar betere inzichten. En het gaat niet meer alleen over terugkijken aan de hand van de klassieke rapporten, maar over vooruitkijken en voorspellen. En aangezien HR meestal wel zitting heeft in die managementteams, wordt van hen ook een steeds belangrijkere bijdrage verwacht.

Maar is het dan correct wat collega-auteur David Green onlangs in zijn voorspellingen voor 2016 schreef dat HR-analytics “is set to go into orbit”? Ik geloof dat hij dit iets te rooskleurig ziet, alle positieve ontwikkelingen ten spijt. Ondanks de snel toenemende belangstelling, merk ik tegelijkertijd dat HR het erg moeilijk heeft met een performance driven visie op werk en organisatie. Het is soms écht wel schrikken hoe moeilijk HR het heeft om een reële bijdrage te leveren aan het succes van de organisatie, profit of non-profit. Het is nog meer schrikken hoe gering HR zich op dit vlak informeert, verdiept, bijschoolt en er voortdurend op reflecteert. Ik blijf dat merkwaardig vinden. Een vaak gehoorde reactie van HR-pro’s op mijn presentaties tijdens internationale conferenties is: ‘Daar zijn wij nog niet klaar voor!’ Ik word er niet goed van.

Nochtans stelt recent onderzoek van Deloitte dat ‘bedrijven die sterke expertise opbouwen in het domein van de people analytics, duidelijk sterker presteren op het vlak van aanwerving (kwaliteit van de kandidaten), stabiliteit (minder verloop), leiderschapskwaliteit en de kwaliteit van de werkgever-branding.’ Toch maar eens wat boeken, artikelen en twitterberichten lezen van de specialisten?

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.