Blog Luk Smeyers: Geen geek te bespeuren

0

De Google’s van deze wereld hebben data-experts rondlopen op hun HR-afdelingen. Maar in de organisaties waar Luk Smeyers dagelijks mee werkt, zijn ze nog ver te zoeken. Waar vind je de experts?

Voor een bedrijfsworkshop werd ik gevraagd om een belangrijk deel van de agenda te besteden aan het opbouwen van de analytische expertise in de schoot van het internationale HR-team. Een vraag die ongeveer één keer per week op mijn radar verschijnt.

Als je het artikel van collega Josh Bersin leest – The Geeks Have Arrived in HR – krijg je de indruk dat HR overspoeld wordt met data science-experts. In de workshop liet ik het HR-team artikel vooraf lezen. Ze vonden het artikel sterk overdreven, niet in het minst voor hun eigen organisatie. Geen geeks te bespeuren.

Feit is dat de new school-organisaties (zoals we ze graag noemen, de Google’s van deze wereld) deze experts inmiddels wel in hun HR-afdelingen hebben geïntegreerd. Maar inderdaad: in de organisaties waarmee ik dagelijks werk, zijn ze nog ver te zoeken.

Helaas zijn er honderden, misschien wel duizenden data science-vacatures in Europa. En HR is dan niet meteen de meest attractieve dataomgeving voor deze quants. HR heeft nog een lage analytische maturiteit en de datasets zijn van kleine omvang. HR zit nog te veel geblokkeerd in klassieke rapportering, met focus op het terugkijken en opsommen van HR-activiteiten en programma’s. Verder is er zo goed als geen focus op het leggen van de link tussen people management en productiviteit, klantentevredenheid of omzet.

We zagen het afgelopen jaar heel wat HR-afdelingen worstelen met werven van data science-mensen. Een aantal heeft uiteindelijk iemand aangenomen met een klassieke BI (business intelligence)-achtergrond. Sommigen zijn zelfs helemaal afgehaakt. Dat maakt me triest. Om toch in de beginfase over voldoende data science-expertise te kunnen beschikken, hebben sommige organisaties er bewust voor gekozen hun geavanceerde analyses uit te besteden of om interne centrale data science-afdelingen te gebruiken. Van deze laatste aanpak zijn we geen voorstander in de beginfase: HR komt er namelijk onderaan het prioriteitenlijstje. Maar het kan wel helpen om geleidelijk de eigen expertise in HR te versterken.

Build or Buy? Het blijft een moeilijke discussie en er zijn duidelijke voor- en nadelen. Maar voor ons is het duidelijk: het is Build AND Buy! De geeks have not entirely arrived … maar er is al een beetje vooruitgang.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.