BlogDe kracht van HR Analytics

0

De wereld is snel aan het veranderen. Termen als big data en business intelligence vliegen ons al geruime tijd om de oren, maar lijken vaak nog een ver-van-ons-bed-show. Deze big data-ontwikkeling komt echter ook op gang binnen HR. HR Analytics expert Erik van Vulpen geeft een voorbeeld.

Credit Suisse zat een paar jaar geleden in de problemen. De 48.000 man sterke bank kampte met een hoog personeelsverloop. Jong talent liep weg en de bank betaalde miljoenen om ze te vervangen door nieuwe medewerkers. Dit kon zo niet langer doorgaan. De bank besloot het probleem op te lossen door naar de data te kijken. Kon de data laten zien wat personeelsverloop veroorzaakte?

Personeelsverloop voorspellen

Credit Suisse ontdekte dat ze op basis van de data de belangrijkste oorzaken van personeelsverloop konden voorspellen. Daarnaast konden ze ook per medewerker de kans voorspellen dat deze binnen een jaar weg zou gaan.

Maar wat doe je met zulke gevoelige data? Geef je dit aan de managers? Wat zou een manager doen als hij ontdekt dat Klaas, zijn favoriete medewerker, 80% kans heeft om te vertrekken? Een doemscenario zou zijn dat de manager Klaas vraag: “waarom ga je weg?” Wat moet Klaas dan wel niet denken?

Training managers

Credit Suisse besloot een selecte groep managers te trainen om goed met deze informatie om te gaan. Wanneer een medewerker een verhoogd risico liep, ging deze manager een gesprek aan om te kijken wat de organisatie kon verbeteren om de medewerker te behouden.

Deze aanpak bleek erg effectief. Credit Suisse kon bij een verlaging van personeelsverloop van 1 procentpunt tussen de 75 tot 100 miljoen dollar per jaar besparen!

Oorzaken verloop

Daarnaast kregen alle managers inzicht in de belangrijkste redenen van personeelsverloop voor hun team. Factoren als reisafstand, te lang geen promotie, een promotie zonder salarisverhoging en veel internationale vliegreizen werden zo bespreekbaar gemaakt met het hele team.

Credit Suisse ontdekte ook dat in sommige gevallen de directe leidinggevende de oorzaak was van personeelsverloop binnen het team. Deze groep managers kreeg een training om personeel te binden en werd hier vervolgens ook op beoordeeld. Deze aanpak bleek erg effectief.

Strategische partner

Dit is slechts één voorbeeld van de mogelijkheden van voorspellende analyses  (ook wel predictive analytics genoemd). Wat dit voorbeeld tot een succesverhaal maakt, is hoe de bank omging met informatie.

Natuurlijk zou je liever zien dat de manager vaker in gesprek ging met zijn medewerkers om personeelsverloop te voorkomen. De realiteit is echter dat dit niet altijd gebeurt. Een data gedreven aanpak kan een stok achter de deur zijn om toch in gesprek te gaan.

De kracht van HR analytics zit namelijk niet alleen in de technologie, maar juist ook in de menselijke aanpak van problemen. Als beide op een goede manier samenkomen, ontstaat er een krachtig wapen waarmee HR zowel het personeel als het bedrijf kan helpen als een strategische partner.

  • Erik van Vulpen is een nieuwe blogger voor XpertHR Actueel. Hij is expert in HR Analytics en gaat in zijn blogs met praktische en toegankelijke voorbeelden uitleggen hoe jij data in je organisatie kunt inzetten. Lees het interview met Erik >>>
Lees meer over:

Over Auteur

Erik van Vulpen is expert in HR Analytics en gaat in zijn blogs met praktische en toegankelijke voorbeelden uitleggen hoe jij data in je organisatie kunt inzetten.