Blog: ‘Big data in HR? Nonsens!’

0

Het is zo’ n saaie boel in HR, moeten de talrijke auteurs van de ‘ HR big data’ -artikelen wel gedacht hebben: ‘ Laat ons eens wat vuur en animositeit in die tent brengen!’

HR lijkt de voorbije maanden wel in het oog van de big data-storm terecht te zijn gekomen. Aangeschoten wild, of zoiets? Zoals de wielrenners?

Heeft u al eens opgezocht wat big data nu echt zijn? Dan kom je al snel terecht bij de Amazons, Googles, Bol.coms en Booking.coms van deze wereld. Miljoenen nieuwe records per dag, duizenden nieuwe klanten per uur, datacenters met terabytes nieuwe data per minuut. Herkent u daarin de deerniswekkende verschijning van HR? Ik in elk geval niet! Terwijl ik helemaal klaar ben met al die ongenuanceerde artikelen, wil ik er vooral geen misverstand over laten bestaan: big data, je vous aime! Het is een fantastische omgeving en het zijn geweldige tijden om die totaal nieuwe technologieën te leren kennen. Het leven zal nooit meer hetzelfde zijn!

Graantje meepikken

Maar waar ligt dan de meerwaarde voor HR? Waarom moeten al die goedaardige pseudo-auteurs nu ineens zo nodig in de pen kruipen en HR tackelen? De vraag van 1 miljoen? Het antwoord: HR is de aller-allerlaatste functie die nog niet met data aan de slag is gegaan en iedereen wil er (wellicht) een graantje van meepikken! Even meeliften op de big data-hype dan maar. Hell you! Terwijl alle andere snelle jongens (marketing, sales, productie, R&D, logistiek, finance) zich te pletter analyseren en in een sneltreinvaart data produceren die de nodige inzichten moeten verschaffen, lijkt HR nog in een diepe winterslaap. Zou het big data-gepreek ze kunnen wekken? Ik weet het wel zeker! Nog nooit had ik zo veel gesprekken met HR over big data. Telkens leg ik uit dat HR geen big data heeft, maar dat er wel veel uit dat fenomeen is te leren: het evolueren van rapporteren naar analyseren, de focus op gedisciplineerde dataverzameling, het toevoegen van dataexperts aan het team, het nadenken over data-governance en het verrijken van de besluitvorming met long data.

Sneltreinvaart

Long data? Wiskundige Samuel Arbesman betoogt dat het nu wel duidelijk is dat we met z’ n allen in sneltreinvaart bergen data produceren die ons de nodige inzichten kunnen verschaffen. Maar hij vindt het hoog tijd dat we ons gaan concentreren op long data. Daarmee bedoelt hij datasets die een lange historie betreffen, die een veranderend en bewegend beeld schetsen, processen en interacties die door de tijd heen veranderen.
Wie het succes van rekrutering (quality of hire) wil meten, zal de resultaten pas binnen een jaar of zelfs later kennen. Op voorwaarde dat alle data gedisciplineerd verzameld zijn. Het HR big data-gemoraliseer heeft dan kennelijk toch een meerwaarde. Daar word ik blij van.

Luk Smeyers is expert op het gebied van HR-research & analytics en medeoprichter van HR-adviesbureau iNostix.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.