Analytics versus sensitiviteit

0

Data is het nieuwe goud. Ook de afdeling HRM ontkomt er niet aan om haar beleid te staven met informatie en cijfers. Menig HR-medewerker zal het vak echter niet hebben gekozen om zich in analytics te verdiepen. Hoe verhoudt zich de focus op efficiëntie, meetbaarheid en stuurgetallen tot het doorgaans sterk ontwikkelde onderbuikgevoel en feilloze instinct van de traditionele HR-medewerker?

Waar marketing, business en operationele afdelingen al decennia geleden zijn begonnen met het verantwoorden van hun beleid door cijfers, heeft HR haar tijd genomen. Inmiddels wordt er echter ook van HR steeds vaker verwacht dat zij inzicht geeft in de bijdrage die zij levert aan het bedrijfsresultaat. Dat is ook niet zo vreemd, vindt analyticsdeskundige Irma Doze. “In tijden dat het economisch minder gaat met bedrijven, zie je dat er meer op de kosten gelet wordt. Medewerkers zijn naast stakeholder van je bedrijf, ook een productiemiddel. In dat opzicht is het logisch dat je kijkt naar investeringen versus opbrengsten.”

De ‘O’ uit P&O

Met dank aan ICT-leveranciers die met softwarepakketten, online tools en apps de HR-medewerker ontzorgen, ontstaan er binnen bedrijven reservoirs aan data. Potentiële stuurinformatie waarmee de business geadviseerd en ondersteund kan worden. Het maakt het vakgebied kwantitatiever. Initiatieven op het gebied van trainingen of talentontwikkeling zullen onderbouwd worden met businesscases. De ‘O’ uit P&O zal zich meer laten gelden, denkt Irma Doze. “Het vakgebied schuift op in de richting van organisatiekunde.”

Meer carrièremogelijkheden

Dat maakt het vakgebied minder aantrekkelijk voor de HR-medewerker die zich laat voorstaan op zijn sensitieve eigenschappen. “Als je die cijfermatige kant niet weet te ontwikkelen als P&O-medewerker zal dat je uiteindelijk beperken in je ontwikkelings- en carrièremogelijkheden”, stelt Doze. “Waar bedrijven behoefte aan hebben is HR-medewerkers die zich opstellen als businesspartners. Die weten wat er speelt in de organisatie en dat cijfermatig kunnen onderbouwen. Dat wordt echt een voorwaarde om door te groeien.”

Number cruncher

Het is dan ook logisch dat er tijdens HR-opleidingen steeds meer aandacht wordt besteed aan de bedrijfseconomische en analytische aspecten van het vak. Daarnaast laat het werkveld steeds meer mensen binnen HR zien met een bedrijfseconomische of bestuurskundige achtergrond. “Je hoeft echt geen number cruncher te zijn. Knutselen met data, de statistiek, dat kun je uitbesteden. Maar om data-analyse goed in te zetten, moet je wel de juiste vragen weten te stellen: Wat ga ik analyseren? Hoe ga ik mijn advies onderbouwen? Om vervolgens, als de analyses zijn gedaan, de cijfers in perspectief te plaatsen. Als je dat kunt, ben je van waarde voor de business. In dat opzicht maakt analytics het HRM-vak completer.”

Buitenspel

Staat daarmee de zachte kant van de HR-medewerker buitenspel? Irma Doze denkt van niet. Alhoewel het vak door de inzet van eHRM en data-analytics opschuift van de zachte naar de harde kant, zal het vak inhoudelijk niet wezenlijk veranderen. “Je hebt nog steeds die leiderschapstrainingen en nog steeds ontwikkeling en talent developing. Dat verandert niet. Je gaat alleen je keuzes, je strategie meer onderbouwen met cijfers.”

Hard van buiten, zacht van binnen

Daarnaast tekent Doze aan dat het ook om de mens achter de data gaat. De harde data zal dus aangevuld moeten worden met ‘zachte’ informatie; het blijft een middel om medewerkers te helpen, te ontwikkelen, te stimuleren. De uitvoering zit in het zachte stuk. “Ik kan dus wel aantonen dat leiderschap zich moet ontwikkelen en in welke richting, maar het ontwikkelen zelf gebeurt toch echt aan de hand van de zachte technieken. En dat zie ik niet snel veranderen.”

Lees ook: 4 HR vragen die big data beter beantwoorden dan mensen

Wil jij ook aan de slag gaan met Analytics en e-HRM? Het congres HR Metrics en HR Analytics geeft een overzichtelijk stappenplan voor het starten met Analytics.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.