3 vragen over het inzetten van HR Analytics

0

Wat kun je als HR doen om data en analyes zo goed mogelijk in te zetten? Hierbij drie vragen én antwoorden over HR Analytics.

1. Hoe kun je gegevens van de medewerkerstevredenheidsonderzoek zonder te koppelen aan een individu meenemen in een model?

De methode die we voor deze analyse gebruiken draait om teams. De vuistregel is dat deze teams uit minimaal zeven personen bestaan, zodat je het niet op individueel niveau terug kunt herleiden. Uiteraard heb je hiervoor wel een organisatie nodig van een bepaalde grootte, zodat er genoeg teams zijn van minimaal zeven personen die je kunt meenemen in de analyse.

2. Zijn er kpi’s die wij kunnen aannemen zodat we ons beter in statistieken kunnen verdiepen? (nu moeilijk toe te passen met zeventig man)

Juist in een organisatie met zeventig man heb je een beperkt aantal medewerkers. Die zijn in statistieken over langere jaren goed te volgen. Probeer zo ver mogelijk terug te kijken en een trend te signaleren. Zo creëer je datapunten en die worden steeds waardevoller voor je organisatie.

3. Hoe bewaar je bij een clusteranalyse de objectiviteit?

Clusteranalyse

Even als opfrissertje: een clusteranalyse is een techniek om gegevens te beschrijven en algemene patronen te vinden. Het werkt door observaties te vinden die op elkaar lijken. Deze waarnemingen worden vervolgens ‘geclusterd’, zodat de groepen kunnen worden gelabeld en gecategoriseerd. Om zo objectief mogelijk te blijven doe je een clusteranalyse samen met een aantal mensen die expert zijn over het onderwerp van de analyse. De experts kunnen bepaalde resultaten die samen een cluster vormen duiden en samen ontdek je op deze manier misschien een relevant cluster van uitkomsten. Dit wordt bijvoorbeeld toegepast in medewerkerstevredenheid onderzoek.

  • HR Analytics data-analyse

    Rob van Dijk

    Data over uw organisatie heeft u verzameld, maar hoe nu verder? Meer tijdens het XpertHR college ‘HR Analytics voor gevorderden’.

    Webinar terugkijken

     

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.