ZZP’er zoekt uitdaging en flexibele werktijden

0

Het zoeken van een nieuwe uitdaging is voor zogenoemde nieuwe zzp’ers de belangrijkste reden om te kiezen voor een bestaan als zelfstandige. Zelf bepalen hoeveel en wanneer ze werken, is een andere belangrijke overweging van deze groep. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek dat het samen met TNO eind vorig jaar uitvoerde.

Voor ‘klassieke’ zzp’ers zoals winkeliers en boeren en voor zelfstandigen met personeel zijn een nieuwe uitdaging en flexibele werktijden van minder belang. Zij zijn juist vaker als zelfstandigen begonnen omdat zij dat altijd al wilden.

Werktijden
Vaker dan andere zelfstandigen zijn nieuwe zzp’ers heel tevreden over de mogelijkheid in deeltijd te werken en de eigen werktijden te bepalen. Dat kan ook makkelijker met hun beroepen als adviseur, ict’er en bouwvakker. Klassieke zzp’ers hebben wat dat betreft minder mogelijkheden.

Overleg
Uit de eerste resultaten van het onderzoek Zelfstandigen Enquête Arbeid blijkt verder dat nieuwe zzp’ers in hun werk meer dan hun klassieke collega’s last hebben van onnodig overleg en vergaderen. Daarentegen hebben zij minder problemen met onnodige administratie.

Nieuwe zzp’ ers worden wel relatief vaak belemmerd door files, vertragingen in het openbaar vervoer of andere vervoersproblemen. Dat hangt samen met de langere reistijd die zij vanwege de aard van hun werkzaamheden hebben.

  • In 2012 waren er in totaal bijna 1,1miljoen zelfstandigen, waarvan 752duizend zonder personeel (cBS, 2012a).
  • Zelfstandigen werken vaker tot of na de officiële pensioenleeftijd door dan werknemers
  • Zij geven ook aan dat zij aanzienlijk langer willen en kunnen doorwerken dan werknemers
  • In tijden van economische teruggang lijken zzp’ ers de last van een dalende arbeidsvraag te dragen
  • Bedrijven proberen in die tijden werknemers met een vast contract zo lang mogelijk in dienst te houden, ten koste van opdrachten voor en inhuur van zzp’ ers.

De Zelfstandigen Enquête Arbeid 2012 is een gezamenlijk project van TNO en CBS. Aan de enquête deden 3.926 zelfstandigen mee. Lees de Zelfstandigen Enquête Arbeid.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.