Wiebes ziet fouten in modelcontracten voor zzp’ers

1

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën geeft toe dat er fouten staan in de modelcontracten voor zzp’ers die de Belastingdienst heeft gecontroleerd.

Wiebes heeft de betrokken brancheorganisaties toestemming gegeven om de modelcontracten te publiceren die alleen getoetst zijn op fiscaal relevante bepalingen en heeft nu spijt van deze eerdere toezegging. In een aantal bepalingen zijn namelijk vrijwaringen voor opdrachtgevers opgenomen die niet stroken met hun wettelijke aansprakelijkheid.

Vrijwaringen in modelcontracten

Belangenorganisatie ZZP Nederland vond dergelijke vrijwaringen in contracten voor onder meer tennisleraren en muziekdocenten. Het contract stelt dat opdrachtnemers hun opdrachtgevers een vrijwaring moeten geven als de fiscus toch een naheffing oplegt. Wiebes stelt dat dit geen fiscaal relevante bepalingen zijn. ‘Maar ze zijn wel fout en moeten worden gecorrigeerd’, reageert hij.

Naheffing

Goedgekeurde modelcontracten moeten per 1 mei de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) vervangen. De contracten moeten van tevoren duidelijkheid geven over de relatie tussen zzp’ers en hun opdrachtgevers. Als beide partijen volgens de overeenkomst werken, lopen zij geen risico op naheffingen of boetes.

Als er toch sprake is van schijnzelfstandigheid, kan de fiscus alsnog een naheffing opleggen. Maar opdrachtgevers kunnen van de ondernemer alleen vragen om bij te dragen aan de loonheffing en werknemerspremies. Een bepaling waarbij de opdrachtgever alle lasten en kosten kan verhalen, strookt niet met de wettelijke aansprakelijkheid.

Wiebes heeft eerder toegezegd dat de modelcontracten in 2016 uitgebreid worden onderzocht door externe deskundigen.

Bron: Nu.nl

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. VeiligDoen op

    Wij, bij VeiligDoen, kregen vaak de vraag hoe de Wet DBA nou precies in elkaar steekt. Omdat deze vraag zo vaak werd gesteld en omdat veel ondernemers het zelfs na de uitleg vaak nog lastig vonden hebben wij een inforgraphic gemaakt! In deze infographic wordt uitgelegd hoe de Wet DBA precies in elkaar steekt. Omdat wij graag zo veel mogelijk ondernemers willen helpen die niks van deze wet snappen plaats ik de link hieronder:

    https://www.veiligdoen.nl/blog/infographic-hoe-werkt-de-wet-dba/

    Ik hoop dat de infographic jullie kan helpen!