Wiebes wil grijs gebied ‘gezagsverhouding’ aanpakken

0

Deze maand nog stuurt staatssecretaris Wiebes een brief met verduidelijking over de Wet DBA. Vooral het begrip ‘gezagsverhouding’ zorgt voor een grijs gebied, erkende Wiebes deze week tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.

‘Het onderscheid tussen dienstverband en zelfstandigheid is niet veranderd met de afschaffing van de VAR, maar de Belastingdienst kan volgend jaar voor het eerst in tien jaar weer handhaven. Daardoor worden opdrachtgevers en opdrachtnemers nu weer geconfronteerd met arbeidswetgeving die er altijd al was, maar die we even waren vergeten’, zei Wiebes tijdens het vragenuurtje. De staatssecretaris spreekt momenteel veel opdrachtgevers, opdrachtnemers en brancheorganisaties om een oplossing te vinden. Ook haalt hij informatie uit het Meldpunt DBA, dat door de Belastingdienst is opgericht om zicht te krijgen op de onbedoelde effecten van de nieuwe wet.

Gezagsverhouding grijs gebied

Volgens Wiebes blijkt daaruit dat het begrip “gezagsverhouding” niet meer past bij de hedendaagse zelfstandige professional. ‘Daardoor blijft er in sommige branches een te groot grijs gebied over. In dat grijze gebied bestaat geen zekerheid over wat er kan en wat er niet kan. Door die onzekerheid worden ook opdrachtgevers huiverig. Volgens de professionals van de Belastingdienst die daarbij betrokken zijn, zijn opdrachtgevers in veel gevallen overdreven huiverig, te huiverig vaak.’

Wiebes heeft eerder laten weten dat er geen boetes worden uitgedeeld aan goedwillende opdrachtgevers, maar hij concludeert dat dit niet heeft geholpen. Daarom zal hij de brief die hij aanvankelijk voor de kerst zou versturen, deze maand naar de Tweede Kamer sturen. Welke oplossingen Wiebes gaat aandragen in zijn brief en of hij een manier heeft om het begrip ‘gezagsverhouding’ te verduidelijken, werd tijdens het vragenuur niet bekend. Hij vroeg de Kamerleden te wachten op zijn brief.

Weinig opdrachten voor zzp’er door wet DBA

Volgens de Stichting ZZP Nederland heeft meer dan 10 procent van de zzp’ers momenteel geen opdrachten en inkomen omdat de nieuwe wet DBA opdrachtgevers kopschuw heeft gemaakt om in zee te gaan met zelfstandige ondernemers. Tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer stelden verschillende Kamerleden vragen over de perikelen rond de wet DBA.

Lees ook: Wet DBA uitgesteld tot januari 2018

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.