Wiebes kondigt nieuwe ZZP-regeling aan

2

De onder freelancers bekende VAR-verklaring gaat verdwijnen en wordt vervangen door de BGL, de Beschikking geen loonheffingen. Dat staat in een wetsvoorstel dat staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Inkomen wel of geen loon

Bij de VAR (Verklaring arbeidsrelatie) vraagt een zzp’er aan de Belastingdienst een oordeel of zijn inkomen wel of niet geldt als loon. Zzp’ers moeten een VAR tonen aan hun opdrachtgevers, zodat die weten dat ze geen loonheffing hoeven in te houden en af te dragen. Maar dit kan schijnzelfstandigheid in de hand werken: mensen die op papier werken als zzp’er maar in de praktijk eigenlijk gewoon in dienst zijn.

Zzpér en opdrachtgever verantwoordelijk
Als dat leidt tot problemen met de Belastingdienst, zijn de financiële consequenties altijd voor de zzp’er. De opdrachtgever gaat dan vrijuit. Daar komt nu een einde aan; met de BGL worden de zzp’er én de opdrachtgever verantwoordelijk voor de vraag of er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking. Als dat zo is, moet dat leiden tot afdracht van loonbelasting en premies.

Het kabinet wil met de nieuwe wet echte ondernemers ondersteunen en schijnconstructies bestrijden, aldus Wiebes.
Zodra de BGL is ingevoerd, kan de zzp’er via een webmodule een aantal vragen beantwoorden. Als hij dan een beschikking krijgt, moet de opdrachtgever die controleren, voordat de opdracht daadwerkelijk wordt verstrekt.

RvS: plan heroverwegen
De Raad van State ziet overigens niets in een wetsvoorstel van staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) om de VAR-verklaring voor zzp’ers te vervangen door een andere regeling. Het hoogste adviesorgaan van de regering vraagt zich af welk probleem hiermee wordt opgelost. Het vindt dat het kabinet het plan moet heroverwegen.

FNV Zelfstandigen: wetsvoorstel prematuur
FNV Zelfstandigen sluit zich geheel aan bij de Raad van State: het wetsvoorstel is prematuur. De Beschikking geen Loonheffingen is een ondoordacht wetsvoorstel met desastreuze gevolgen voor zzp’ers en hun opdrachtgevers. Het levert geen enkele bijdrage aan de aanpak van schijnconstructies, leidt tot een administratieve puinhoop, een hausse aan rechtszaken en bovendien is de timing verkeerd. Dit voorjaar is een Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) gestart om te onderzoeken wat nodig is voor een duurzame positie van zzp’ers op de arbeidsmarkt. De resultaten worden pas op 1 december verwacht.

Werkgevers: ‘Stop heksenjacht op zzp-er’
‘Het kabinet moet stoppen met zijn heksenjacht op zzp-ers’, stellen VNO-NCW, MKB-Nederland en PZO-ZZP. Ondernemers en zzp-ers krijgen er in het wetsontwerp BGL (Beschikking Geen Loonheffing) wéér een administratieve last bij, terwijl met het wetsvoorstel geen enkel probleem wordt opgelost. In specifieke gevallen waar sprake is van schijnzelfstandigheid kan dit alleen aangepakt worden door gerichte handhaving. De inspecteur kan nu al handhaven, maar doet het nauwelijks. De nieuwe maatregel verandert daar niets aan, zo stellen de werkgeversorganisaties.
Bron: ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Bovendien: het Ministerie van EZ heeft in juli 2014 onderzocht hoe groot het probleem met schijnzelfstandigen eigenlijk is. Hun eigen conclusie: dit geldt slechts voor 2% van de ZZP’ers. Vervolgens doen ze er zelf alles aan om deze cijfers te verhullen. Waar gaat dit dan nog over?
    En inderdaad, het probleem heet niet ‘te weinig administratie’ maar ‘te weinig handhaving’. Treedt eens op tegen uitbuiting van zelfstandige pakketbezorgers, dat kan best.
    Nu wekt onze regering de schijn dat ze het probleem laat door-etteren en steeds weer in de publiciteit laat komen, als excuus voor maatregelen om meer mensen in loondienst te dwingen. Wat werkgevers niet willen – het is met de WULBZ, BeZaVa, hoge premies en WWZ vaak niet meer rendabel – en werknemers evenmin – de tijden zijn veranderd.

  2. Voor een bestaande schijnconstructie wordt weer een nieuwe bedacht. Of je handhaaft de klassieke wetgeving (persoonlijke dienstverrichting, gezagsverhouding) of je maakt een nieuwe wet, waarbij de ‘dienstverlener’ een keuze maakt of deze werknemer of ‘eigen risico drager’ wil zijn. Nou dat laatste betekent dat alles op z’n kop gaat. Maar accepteer dan niet langer constructies die ingegeven zijn door kostenbesparingen of liever gezegd ontduiken van de wet. Zie mijn column http://www.hr-kiosk.nl/redactie/andries-bongers/hoezee-hoezee-iedereen-zzp