Wet Werk en Zekerheid krijgt voorrang in Eerste Kamer

4

De Wet Werk en Zekerheid (WWZ) wordt nog voor 1 juli 2014 behandeld door de Eerste Kamer. Dat heeft de Eerste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gisteren besloten. Behalve de WWZ krijgen ook de Participatiewet en de Wet Werk en Bijstand voorrang.

Het is onzeker of alle wetten van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor het zomerreces kunnen worden behandeld. Daarom heeft de Kamercommissie voorrang gegeven aan de drie wetten. De Eerste Kamerfracties hebben gisteren schriftelijk commentaar geleverd op de Wet Werk en Zekerheid en vragen gesteld. De regering zal hier later op reageren.

De Wet Werk en Zekerheid is bedoeld om het ontslagrecht sneller en goedkoper te maken, meer mensen uit de WW aan het werk te krijgen en de rechtspositie van flexwerkers te versterken. De snelle behandeling van de wet is een tegenvaller voor de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN). De arbeidsrechtadvocaten deden vorige week een oproep aan de Eerste Kamer om de wet aan te passen en uit te stellen.

Update: Minister Asscher heeft besloten om het eerste deel van de wet uit stellen naar 1 januari 2015. Voor een volledig en up-to-date overzicht van de belangrijkste wijzigingen zie: Wet Werk en Zekerheid: de veranderingen op een rij’

Lees meer: Advocaten pleiten voor aanpassing Wet Werk en Zekerheid en Wet Werk en Zekerheid en proeftijd

Lees meer over:

Over Auteur

4 reacties

 1. Dinant Dasselaar op

  Haastige spoed (wetgeving) is zelden goed. Als de senaat ongewijzigd instemt met de wet, dan gaan juristen hieraan veel geld verdienen.

 2. K. van Leeuwen op

  Ook is zat er al helemaal klaar voor; ik heb een klant begin dit jaar al geadviseerd, om het contract niet te verlengen tot na 1 juli, maar t/m 29 juni, zodat hij op 30 juni nog een jaarcontract kon geven, in de veronderstelling, dat de wetswijziging m.b.t. de ketenbepaling per 1 juli in zou gaan… dus niet… Groetjes, Karen van der Weel (P&O enzo)

 3. K. van Leeuwen op

  Ik bedoelde.. ‘ook ik zat er al helemaal klaar voor’…helaas had ik net op plaats reactie geklikt…

 4. Marco Roosendaal op

  Ik begrijp nu waarom veel werkgevers bij aangekondigde nieuwe wetgeving achterover gaan leunen. (Vitaliteitsregeling, WKR, Sepa) Helaas zit ik zelf niet zo in elkaar. Bovengenoemde gewijzigde wetgeving was in februari door de 2e kamer en er was aangekondigd ‘Behandeling door de 1e kamer begin april’. Ik sta dus al 2 maanden in de startblokken (en voor de WKR 4 jaar). We zitten nu medio april en de aankondiging ‘Behandeling voor 1 juli’ kan ook inhouden ‘Eind juni’ Hoe moet ik mijn klanten hierop voorbereiden? Als ik achterover leun krijgen we waarschijnlijk 6 maanden tot een jaar uitstel (zie SEPA). Marco Roosendaal (Finosoof)